Jáchymovské lágry
Eliáš I.
zajatecký a později komunistický vězeňský tábor · 219, Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Komunistické označení vězně Růžičky: E 0951

Dostupné v: English | Česky

Skauta Kamila Růžičku v roce 1949 odsoudili "za letáky" na tři roky do jáchymovském uranovém lágru, kde mu přidělili číslo E 0951. Nikdy na něj nezapomene: „Na Eliáši I., který se nacházel ve výšce devět set metrů nad mořem, panovala tvrdá zima, taková, jaká bývá v Krušných horách. Bydleli jsme v dřevěných barácích, sprchovali jsme se ve studené vodě. Jeden mundúr mi musel vystačit na celé tři roky, na počasí a roční období nehledě. Lékařem tam byl Němec, který neměl na nic léky. Když si někdo na něco stěžoval, dal mu aspirin. Když někdo utrpěl nějaký úraz, tak mu dal mýdlo, aby si to šel očistit. Jídlo jsme dostávali bídné. I chleba bylo málo a práce velice těžká. V podzemí i na povrchu,“ popisuje podmínky na lágru Kamil Růžička.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Kamil Růžička

Kamil Růžička

Kamil Růžička se skautským jménem Heřmánek se narodil 23. listopadu 1919 v osadě Veselý Kopec u Chrudimi. Tam také začal roku 1931 skautovat. V letech 1939–1945 se účastnil skautského odboje. Po válce založil středisko v Ostrově nad Ohří. S některými skauty po únoru 1948 tiskli protikomunistické letáky, za což byl v květnu 1949 zatčen a asi týden byl vyslýchán na Ústředí v Karlových Varech. Pak strávil čtrnáct dní u Okresního soudu v Karlových Varech. Poté jej převezli na Pankrác, kde čekal asi měsíc na soud. Odsouzen byl Státním soudem ke třem letům vězení a 20 000 Kčs pokuty. Měl štěstí, že se StB podařilo prokázat tisk pouze jednoho letáku. Trest si odpykával na Jáchymovsku, byl vězněn v pracovním táboře Eliáš I. a II. Kamil Růžička byl aktivním skautským činovníkem při obnovách skautingu 1968 a posléze i 1989. Je nositelem významného vyznamenání Stříbrný syrinx a členem Svojsíkova oddílu.

Eliáš I.

Dostupné v: English | Česky

Původně zajatecký tábor pro německé vojáky. V červenci roku 1949, kdy sem přišli první vězni komunistického režimu, byl ve velmi špatném stavu a bylo nutné ho vydezinfikovat. Tehdy do něj bylo umístěno přes pět stovek odsouzených. Již následujícího roku byl ale zrušen jako hygienicky zcela nevyhovující. Místo něj byl zřízen tábor Eliáš II.

Eliáš I.

Na tomto místě

Komunistické označení vězně Růžičky: E 0951

Komunistické označení vězně Růžičky: E 0951

Kamil Růžička
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo