Panenské Břežany, zámek
sídlo zastupujícího říšského protektora R. Heydricha · Hlavní 50, 250 70 Panenské Břežany, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Pomáhala Židům Heydrichovi před nosem

Dostupné v: English | Česky

Helena Vovsová tajně chodila i přes přísný zákaz „Heydrišky“ (tak říkalo služebnictvo Heydrichové) s jídlem a dopisy do stájí, kde živořili terezínští vězni. „Jednou jsem nesla štangli salámu, zabalila jsem ji do zástěry a pronesla přes bránu. Jenomže mě zastavil esesák Hans, že mi chce dát nějaké prádlo na vyprání. Šli jsme alejí do zámku a Hans mi cestou povídá: ,Helena, ty moc mluvit s Židy!‘ Když jsme pak svazovali balíky prádla, Hans najednou udělal chňap a salám vyklouzl ze zástěry! Hans zvolal: ,Was ist das!?‘ Rychle jsem vysvětlovala, že je to můj salám, ne pro vězně.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Helena Vovsová

Helena Vovsová

Narodila se v roce 1926 v Praze. Když jí byly čtyři roky, rodina se přestěhovala do Panenských Břežan. Za války pracovala v dolním zámku jako pomocná zahradnice. Po smrti Reinharda Heydricha zůstala ve službách jeho ženy Liny. Po celou dobu obětavě pomáhala židovským i jiným vězňům, kteří na zámku museli pracovat. Nosila jim jídlo, léky, zprostředkovávala kontakt s rodinami.

Panenské Břežany, zámek

Dostupné v: English | Česky

Na začátku 2. světové války, po zřízení protektorátu Čechy a Morava, odešel majitel zámku Bloch-Bauer do emigrace a usídlil se zde říšský protektor Konstantin von Neurath, kterého v roce 1941 vystřídal Reinhard Heydrich. Po atentátu na Heydricha v roce 1942 zde až do konce války žila jeho žena Lina s dětmi. Ta na zámku podnikala ve velkém. Pěstovala ovoce a zeleninu, nechala vykácet stromy v parku na dřevo, paroží ze zámku prodala do továrny na knoflíky. Na práci si nechávala posílat židovské vězně z Terezína, kteří na zámku žili v nuzných podmínkách.

Panenské Břežany, zámek

Na tomto místě

Pomáhala Židům Heydrichovi před nosem

Pomáhala Židům Heydrichovi před nosem

Helena Vovsová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo