Rychvald
U Pošty, 735 32 Rychvald, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Místo školy rány obuškem

Dostupné v: English | Česky

Když bylo Miroslavu Fišerovi třináct let, zabrala polská armáda jeho rodný Rychvald. Město bylo obsazeno po mnichovské dohodě 11. října 1938 jako součást těšínského území. Miroslav Fišer vzpomíná, že polská správa začala ihned rušit české školy. Proti tomuto rozhodnutí se ve městě zvedla vlna odporu a 18. října proběhla demonstrace za znovuotevření českých škol. Té se s rodiči jako chlapec zúčastnil i Miroslav Fišer. „Rychvald byl dosti takový český, protože tu je i církev československá. Lidé tady měli vlastenecké cítění. Byl jsem u toho, když rodiče žádali, aby tady zůstala česká škola. Dělo se to u kostela, kam Poláci přitáhli koňskou jízdu a to shromáždění rozehnali. V ruce obušek a říkali: ,Jakou půlku pán chce? Bílou, nebo černou?‘ Bílá, to byla ta rukojeť, a ta černá, to byl konec toho pendreku. Někteří lidé dostali opravdu dost.“ Krátce poté byli z Rychvaldu vypovězeni všichni představitelé města a funkcionáři československých organizací.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Fišer

Miroslav Fišer

Narodil se v roce 1925 v Rychvaldě, který mezi léty 1938-1939 patřil střídavě do tří států. Když bylo město pod německou správou, musel Miroslav Fišer v roce 1943 narukovat do wehrmachtu. Po dvouměsíčním výcviku u Severního moře byl přidělen k námořnictvu (Kriegsmarine). Stal se členem posádky menšího plavidla, které doprovázelo obchodní lodě mezi Španělskem a Francií. Jeho loď byla Spojenci potopena v blízkosti města Quimper a Miroslav Fišer přešel k francouzským partyzánům. Zanedlouho se přihlásil do československé samostatné brigády ve Velké Británii a po krátkém výcviku byl zařazen k obléhání přístavního města Dunkerque. Krátce po válce byl demobilizován a začal studovat průmyslovou školu v Karviné. Po prověrkách v roce 1948 mu hrozilo vyloučení ze školy, ale podařilo se mu získat dobrozdání od Ludvíka Svobody. Nakonec vystudoval i vysokou školu a získal titul inženýr. V současnosti žije ve svém rodném městě.

Rychvald

Dostupné v: English | Česky

První písemná zmínka o Rychvaldu (polsky Rychwald, německy Reichwald) pochází z roku 1305. Po vzniku Československa připadlo město krátce Polsku, ale při druhém dělení Těšínska ho získalo Československo. Po mnichovské dohodě bylo město 11. října 1938 obsazeno polskou armádou a v roce 1939 německou armádou. Součástí Československa se znovu stal až v roce 1945.

Rychvald

Na tomto místě

Místo školy rány obuškem

Místo školy rány obuškem

Miroslav Fišer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo