Bohosudov, jezuitská kolej a biskupské gymnázium
internační tábor pro řeholníky · Mariánské náměstí 116/31, 417 42 Krupka, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vždyť to přece není dobytek

Dostupné v: English | Česky

V září 1950 přivezli Anežku Křivánková společně s ostatními řádovými sestrami z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže v Kroměříži do internačního kláštera v Bohosudově. Komunisté zahájili Akci K, chtěli potlačit vliv církve a zlikvidovat kláštery. Jen z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže jelo do Bohosudova celkem 266 sester. Anežka Křivánková žila v té době ještě v noviciátu a chystala se na slib řádové sestry, který složila 11. března 1951, prý mnohem dříve, než čekala. Řeholnice podle komunistického nařízení nastupovaly otrocké práce v továrnách a nemocnicích: „Doslechly se, že nás Státní úřad pro věci církevní chce rozhodit, odstranit z toho velkého společenstva.“ Žádná ze sester z řádu nevystoupila, přestože na ně komunističtí správci vyvíjeli nátlak. Měli totiž slíbenou za každou řeholnici, která se vzdá slibů, vysokou finanční odměnu. Další den mladé sestry rozdělili a poslali do zaměstnání. „Dali nás jako sanitářky do nemocnic, aby nás získali pro civilní život. Té noci jsme se balily a ráno jsme byly připravené k odjezdu. Stály jsme před klášterem a bylo tam několik mužů. Jeden z nich, byl to, myslím, krajský civilní tajemník, vyvolával: ,Liberec – deset kusů, Rakovník – pět kusů, Kladno – pět kusů, Ústí nad Labem – čtyři kusy.‘ Sestra představená mu říká: ,Vždyť to přece není dobytek.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Anežka Křivánková

Anežka Křivánková

Anežka Křivánková, řeholním jménem sestra Pavla, se narodila v roce 1929 v Modré u Velehradu. Už po obecné škole nastoupila na klášterní školu v Napajedlech a po jejím ukončení zůstala v řádu Milosrdných sester sv. Kříže. Po nástupu komunismu byly v září roku 1950 všechny sestry deportovány do centralizačního kláštera v Bohosudově. Tam pamětnice těsně před další deportací složila řádový slib. Jako dělnice potom prošla továrnami ve Varnsdorfu a v Trutnově. Na všechny sestry byl vyvíjen nátlak, aby odešly z řádu, a byl kontrolován každý jejich krok. Od poloviny padesátých let pracovala sestra Pavla jako ošetřovatelka v Lukově u Zlína. Od roku 1964 byla asistentkou nové provinční sestry představené a u této činnosti zůstala dvacet let. Roku 1984 byla zvolena do generální kapituly ve Švýcarsku a tuto službu vykonávala až do roku 1997. V současnosti žije v klášteře sv. Kříže v Kroměříži.

Bohosudov, jezuitská kolej a biskupské gymnázium

Dostupné v: English | Česky

V rámci zásahu komunistických bezpečnostních složek v dubnu 1950 proti církevním řádům (Akce K) byl v bohosudovské jezuitské koleji zřízen internační tábor. Komunisté sem soustředili přes 200 jezuitů a několik desítek františkánů. Dvěma řeholníkům se podařilo uprchnout, ostatní byli v září 1950 převezeni do kláštera v Oseku. Jen pár dní poté sem přivezli přes čtyři sta řeholnic – dominikánek a milosrdných sester svatého Kříže. Od roku 1952 sloužila budova potřebám nejprve československé a po roce 1968 sovětské armády.

Bohosudov, jezuitská kolej a biskupské gymnázium

Na tomto místě

Vždyť to přece není dobytek

Vždyť to přece není dobytek

Anežka Křivánková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo