Bohunice
Bohunice 3, 384 22 Bohunice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Kdyby to ten Němec nahlásil, tak by postříleli celou rodinu

Dostupné v: English | Česky

Za heydrichiády v protektorátu probíhalo mnoho razií. Nevyhnuly se ani obci Bohunice na Prachaticku. Němci prohledávali veškerá obytná i hospodářská stavení. Píchali i do sena a slámy. Prohlídce sousedova domu byl jako dítě přítomen i Josef Nedvěd. „Přišli tam dva Němci, kontrolovali šatníky a šaty, všechno rozhazovali. Jeden potom odešel, a když druhý rozházel ty šaty, tak najednou vyndal jednorannou brokovnici, takzvanou jednušku. Takhle se po nás podíval. A pak dal brokovnici zase nazpátek. Nedělal z toho vůbec nic. Za to by byl ten kovář zastřelený.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Heydrichiáda

Heydrichiáda

27. května 1942 v 10.35 hodin, provedli v libeňské zatáčce v Praze 8 dva parašutisté Gabčík a Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vojákům se podaří z místa utéci. Kriminální komisař Heinz Pannwitz je jmenován šéfem vyšetřovací komise. K dispozici má sto dvacet specialistů z celého protektorátu i říše. Asi dvě stě příslušníků gestapa, SD, tisíce vojáků Waffen-SS, wehrmachtu, německých a českých policejních složek, které v rojnicích pročesávají lesy i chatové kolonie. Pět tisíc měst a obcí prohledávají byt po bytu od sklepa na půdu. Marně. Protektorátní rozhlas vysílá výhrůžky: Kdo pomáhá atentátníkům nebo něco ví a neoznámí to, bude zastřelen s celou svou rodinou. Přichází jen 309 udání. Žádné nikam nevede. Nezabírá ani nabídka vysoké finanční odměny. Němci vypalují obec Lidice. Pak volí ještě jinou metodu. Pověřují ministra propagandy Emanuela Moravce, aby vyhlásil amnestii pro všechny, včetně atentátníků, když se přihlásí ve lhůtě od 12. do 18. června. Na policii přichází dva tisíce udání. Do sídla gestapa v Petschkově paláci 16. června vstupuje parašutista Karel Čurda. Teprve ten dovede gestapo na stopu, prozradí jména a adresy přechovávatelů a spolupracovníků odbojářů. Někteří z nich nevydrží mučení a prozradí parašutisty ukryté v kostele v Resslově ulici. Hitler po smrti Heydricha běsní, nic podobného se ještě nestalo. Touží po pomstě. Nejdřív chce každého desátého Čecha popravit pro výstrahu. Tento slovanský národ má být definitivně vyhuben, poněmčen a vystěhován. To se nestane. Po atentátu nacisté mučí stovky odbojářů v Petschkově paláci, vyhlazují Lidice, Ležáky, konají nekonečné popravy v Kobyliské střelnici, v říjnu 1942 umírá 264 odbojářů nebo jejich příbuzných v Mauthausenu. Skoro 15 tisíc lidí je nějak postiženo: uvězněno, popraveno nebo deportováno do koncentračních táborů.

Bohunice

Dostupné v: English | Česky

Nevelká obec v prachatickém okrese byla poprvé zmíněna v pramenech již roku 1315. V letech 1850–1930 a znovu 1961–1990 byla součástí nedalekých Tvrzic. V roce 1942 zde proběhla razie německých vojsk.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo