Vienna, The Northwest Railway Station
Nordwestbahnstraße 12-14, Frachtenbahnhof Nordwestbahnhof, 1200 Vienna, Austria
  • Příběh
  • Místo

Příjezd do Vídně

Dostupné v: English | Česky

Vídeňské Severozápadní nádraží se po druhé světové válce nacházelo v ruské okupační zóně. Julie Hrušková a její kamarádi, s nimiž v březnu 1949 utekla přes hranice do Rakouska, věděla, že případné dopadení Sověty by mohlo mít velice špatné následky. Pokyny, jak se mají chovat, dal mladým lidem železničář z dolnorakouské stanice Pleissing. Ten se smluvil se svým kolegou na lokomotivě, který měl dát uprchlíkům včas znamení o případné kontrole. „Z lokomotivy nám měli dát vědět, když bude hlídka. Kdyby nebyla, mohli jsme projít, kdyby byla, měli jsme vystoupit z vlaku na druhou stranu a nějací další železničáři nás měli vyvést z nádraží. To on už měl s nimi domluvené. Takže my jsme jeli do té Vídně, tam nám ukázali, že můžeme jít. Prošli jsme z nádraží, sedli do tramvaje, přejeli jsme most a byli jsme v americké zóně.“ Útěk se podařil, Julie a její přátelé se vydali na americkou vojenskou policii.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Julie Hrušková

Julie Hrušková

Julie Hrušková se narodila 18. května 1928 v Boskovštejně na Znojemsku. Její otec sloužil jako hajný v česko - rakouském pohraničí, takže dobře znal lesy a kraj kolem hranic. Po únoru 1948 ji o převedení přes hranice požádal známý s kamarádem. Odešla s nimi, přes Vídeň se dostala do uprchlického tábora v Linci, kde probíhal nábor k ilegální činnosti proti totalitnímu Československu. Julie se přihlásila. Měla převádět uprchlíky přes hranice. Byla však zadržena v Linci v sovětské zóně a převezena do Českých Budějovic. Následovaly výslechy v Brně, kde následkem mučení a bití potratila (v Rakousku se zasnoubila s americkým vojákem, kterého pak už nikdy neviděla). Byla odsouzena k 15 letům za špionáž, z toho 8 let byla vězněna v Pardubicích. Propustili ji až při velké prezidentské amnestii roku 1960. Poté pracovala jako švadlena. 28. října 2010 jí byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy.

Vienna, The Northwest Railway Station

Dostupné v: English | Česky

The Northwest Railway Station in Vienna was built in the 1870s and transported passengers from the northwestern part of the Austro-Hungarian Monarchy. After the dissolution of Austria-Hungary, the importance of this railway station diminished. After the end of the Second World War it revived shortly, only to decline again. In the firs years that followed the end of the WWII, it was the most important railways station in the Soviet occupation zone in Vienna. In 1959, it was substituted by the newly constructed station Wien-Praterstern.

Vienna, The Northwest Railway Station

Na tomto místě

Příjezd do Vídně

Příjezd do Vídně

Julie Hrušková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo