Pleißing, Railway Station
Pleißing 4, 2083 Pleissing, Austria
  • Příběh
  • Místo

Vlak do Vídně

Dostupné v: English | Česky

Na malém nádraží v rakouském pohraničním městečku Pleissing vládlo v neděli 13. března 1949 vpodvečer ticho a klid. Železničář, který měl službu, vychutnával svůj klid, když vtom upoutali jeho pozornost čtyři mladí lidé. Opatrně obhlíželi budovu nádraží, jeden z nich, který uměl německy, vešel dovnitř a sondoval situaci. Zkušenému železničáři bylo rázem vše jasné. Koneckonců, nebyla to první skupinka uprchlíků z Československa, která se zde objevila. Mladých lidí se ujal, nechal je v budově nádraží přenocovat a dal jim lístky na vlak do Vídně, který měl jet ráno v pět hodin. Mladí lidé z Československa, kteří se pro své názory dostali do konfliktu s komunistickým režimem, se tak v pořádku dostali do rakouského hlavního města.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Julie Hrušková

Julie Hrušková

Julie Hrušková se narodila 18. května 1928 v Boskovštejně na Znojemsku. Její otec sloužil jako hajný v česko - rakouském pohraničí, takže dobře znal lesy a kraj kolem hranic. Po únoru 1948 ji o převedení přes hranice požádal známý s kamarádem. Odešla s nimi, přes Vídeň se dostala do uprchlického tábora v Linci, kde probíhal nábor k ilegální činnosti proti totalitnímu Československu. Julie se přihlásila. Měla převádět uprchlíky přes hranice. Byla však zadržena v Linci v sovětské zóně a převezena do Českých Budějovic. Následovaly výslechy v Brně, kde následkem mučení a bití potratila (v Rakousku se zasnoubila s americkým vojákem, kterého pak už nikdy neviděla). Byla odsouzena k 15 letům za špionáž, z toho 8 let byla vězněna v Pardubicích. Propustili ji až při velké prezidentské amnestii roku 1960. Poté pracovala jako švadlena. 28. října 2010 jí byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy.

Pleißing, Railway Station

Dostupné v: English | Česky

On March 13, 1949, late at night, four Czechoslovakian refugees arrived to the railways station in Pleissing. The railway station staff helped them and the next day the group took an early morning train to Vienna.

Pleißing, Railway Station

Na tomto místě

Vlak do Vídně

Vlak do Vídně

Julie Hrušková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo