Pleißing, nádraží
Pleißing 4, 2083 Pleissing, Rakousko
  • Příběh
  • Místo

Vlak do Vídně

Dostupné v: English | Česky

Na malém nádraží v rakouském pohraničním městečku Pleissing vládlo v neděli 13. března 1949 vpodvečer ticho a klid. Železničář, který měl službu, vychutnával svůj klid, když vtom upoutali jeho pozornost čtyři mladí lidé. Opatrně obhlíželi budovu nádraží, jeden z nich, který uměl německy, vešel dovnitř a sondoval situaci. Zkušenému železničáři bylo rázem vše jasné. Koneckonců, nebyla to první skupinka uprchlíků z Československa, která se zde objevila. Mladých lidí se ujal, nechal je v budově nádraží přenocovat a dal jim lístky na vlak do Vídně, který měl jet ráno v pět hodin. Mladí lidé z Československa, kteří se pro své názory dostali do konfliktu s komunistickým režimem, se tak v pořádku dostali do rakouského hlavního města.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Julie Hrušková

Julie Hrušková

Julie Hrušková se narodila 18. května 1928 v Boskovštejně na Znojemsku. Její otec sloužil jako hajný v česko - rakouském pohraničí, takže dobře znal lesy a kraj kolem hranic. Po únoru 1948 ji o převedení přes hranice požádal známý s kamarádem. Odešla s nimi, přes Vídeň se dostala do uprchlického tábora v Linci, kde probíhal nábor k ilegální činnosti proti totalitnímu Československu. Julie se přihlásila. Měla převádět uprchlíky přes hranice. Byla však zadržena v Linci v sovětské zóně a převezena do Českých Budějovic. Následovaly výslechy v Brně, kde následkem mučení a bití potratila (v Rakousku se zasnoubila s americkým vojákem, kterého pak už nikdy neviděla). Byla odsouzena k 15 letům za špionáž, z toho 8 let byla vězněna v Pardubicích. Propustili ji až při velké prezidentské amnestii roku 1960. Poté pracovala jako švadlena. 28. října 2010 jí byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy.

Pleißing, nádraží

Dostupné v: English | Česky

V pozdních večerních hodinách 13. března 1949 dorazili na toto nádraží čtyři uprchlíci z Československa. Nádražní personál jim poskytl pomoc a na druhý den brzy ráno skupinka odjela vlakem do Vídně.

Pleißing, nádraží

Na tomto místě

Vlak do Vídně

Vlak do Vídně

Julie Hrušková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo