Praha, tzv. Domeček
bývalá komunistická vyšetřovna · Kapucínská 99/1, 118 00 Praha-Praha 1, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Noc hrůzy

Dostupné v: English | Česky

Když Miroslava Káchu převezli do Domečku, čekal tam na něj správce Pergl. „Udělal mi přednášku, výhružnou samozřejmě. Na stěně kanceláře měl vytištěný citát: ‚Se zrádci není a nebude slitování – Alexandr Beck: Za námi Moskva.‘ A protože byla neděle, odešel. Já zůstal a slyšel jsem hudbu loretánských zvonků.“ V rohu cely stál starý kýbl jako záchod a místo papíru dozorce Káchovi doporučil použít prst. „Když jsem něco chtěl, odpovědí mi byly nadávky nebo facky. Jíst jsem samozřejmě nic nedostal. Noc byla nocí hrůzy. Člověk na to nebyl zvyklý: ležet na zemi na znaku, ani se nehnout, ruce na špinavý přikrývce. Když jsem usnul a otočil se na bok, už začali řvát. Když se to opakovalo, vyhnali mě z postele a musel jsem do rána chodit po cele.“ Od pondělního rána pokračovaly výslechy. Kácha zkusil na vyšetřovatele malý trik: „Vymyslel jsem si, že mám schůzku s jednou osobou, kterou jsem zpočátku popsal tak, že připomínala věkem a zjevem plukovníka Kordu. Toho jsem chtěl chránit především, protože byl naší hlavou a věděl toho nejvíc.“ Korda byl šéfem Káchovy odbojové skupiny. Nakonec byl také zatčen, protože promluvil jiný z vyšetřovaných. Tvrdé výslechy spojené s „Domečkem“ musel pan Kácha vydržet dva měsíce. „V sobotu v noci mě odvezli z ‚Domečku‘ na velitelství oblasti na Malostranské náměstí. Tam už byli jiní ‚obézeťáci‘, jiný otázky, jiná bicí parta. Padlo jméno plukovník Korda, takže jsem věděl, že je zle, že někdo už promluvil. Nikomu jsem to nezazlíval, je to sice otázka charakteru, ovšem já bych řekl, že ve větší míře fyzický odolnosti a shody náhod, jestliže vyšetřováci, respektive mučitelé, katovi pacholci použijou takový metody, že se člověk prostě sesype.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Kácha

Miroslav Kácha

Generálmajor Miroslav Kácha se narodil v Praze 21. září 1923. Již jako student se podílel na odboji v Obraně národa a po jejím zániku prováděl špionáž v libeňské továrně na výrobu tanků a transportérů. Po válce se dal na vojenskou dráhu a po nástupu komunismu se zapojil do odboje. Byl součástí špionážní skupiny plukovníka Alexandra Kordy. Po prozrazení byl v květnu 1949 zatčen. Opakovaně prošel tvrdými výslechy, které na něm zanechaly trvalé zdravotní následky. Byl odsouzen na doživotí a postupně prošel věznicemi Pankrác, Bory, Opava a Leopoldov. Propuštění se dočkal na amnestii v roce 1960. V roce 1995 panu Káchovi prezident Václav Havel propůjčil Řád Bílého lva. Generálmajor Miroslav Kácha skonal 6. dubna 2010 ve věku nedožitých 87 let.

Praha, tzv. Domeček

Dostupné v: English | Česky

Věznici spravovalo komunistické Ministerstvo národní obrany, sídlilo zde Obranné zpravodajství, vojenská obdoba Státní bezpečnosti. Nelidským utrpením zde při výsleších prošly stovky československých vojáků. OBZ je vinilo z velezrady a špionáže. V roce 1955 byla věznice zrušena a její bývalý sadistický velitel František Pergl, přezdívaný Suchá lípa, byl odsouzen na 15 let vězení mj. za týrání vězňů.

Praha, tzv. Domeček

Na tomto místě

Fackující dělník z ČKD

Fackující dělník z ČKD

Jaroslav Řičica
Na cele s generálem Píkou

Na cele s generálem Píkou

Václav Kříž
Noc hrůzy

Noc hrůzy

Miroslav Kácha
Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Roťák uměl dát facku, jako když do vás narazí stěhovací a…

Antonín Husník
Vězeňské heslo: Vydržet!

Vězeňské heslo: Vydržet!

Tomáš Sedláček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo