Praha 2 - Albertov, Hlavův ústav
Ústav patologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK · Studničkova 2039/2, Univerzita Karl…
  • Příběh
  • Místo

Ostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše

Dostupné v: English | Česky

Dne 18. června 1942 nacisté obklíčili kostel sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. V útrobách kostela se ukrývalo sedm parašutistů, kteří zorganizovali a provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po několikahodinovém boji byli vojáci buď zabiti, nebo spáchali sebevraždu. Jejich těla Němci převezli do nedalekého ústavu soudního lékařství na Albertově, kde byla provedena pitva. „Ta těla tam byla dlouho a lebky potom byly vystaveny ve vitríně,“ vzpomíná pamětnice Květoslava Neradová. Hlavy Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše měly zůstat zachovány i s obličejovou částí. Proto byly speciálně konzervovány, umístěny do skleněných válců s konzervačním roztokem a uzamčeny ve skříni ústavní pitevny. Hlavy ostatních pěti parašutistů preparovali. Josef Pánek s dalšími českými zaměstnanci plánovali, že se na konci války ostatků zmocní, aby mohly být pietně pochovány. Zachránit je se jim však nepodařilo. Dne 20. dubna 1945 gestapo ostatky parašutistů z budovy odvezlo a jejich další osud zatím nebyl věrohodně objasněn.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Neradová, rozená Pánková

Květoslava Neradová, rozená Pánková

Narodila se 9. dubna 1933 v Praze v rodině zřízence ústavu soudního lékařství. Vyrůstala na Albertově, kde se v květnu 1945 stala svědkem krutostí během Pražského povstání. Po válce vystudovala češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a již ve svých 22 letech přednášela starou českou literaturu, později i knihovnictví a dějiny kultury. Na přelomu 60. a 70. let pořádala tajné bytové přednášky pro studenty a setkání s literáty a herci, například s Janem Werichem. Někdo ze studentů ji však udal a od roku 1970 ji pravidelně zatýkala a vyslýchala StB. V roce 1977, krátce po vzniku Charty 77, kterou šířila a rozmnožovala, ji na nátlak tajné policie vyhodili z fakulty. Díky svým bývalým studentům pak sehnala místo ve Státní knihovně. Po listopadu 1989 se Květoslava Neradová vrátila na univerzitu. Působila na fakultě žurnalistiky a kromě toho založila křesťanskou Vyšší odbornou školu publicistiky.

Praha 2 - Albertov, Hlavův ústav

Dostupné v: English | Česky

Budova v puristickém slohu s půdorysem ve tvaru písmene J byla na pražském Albertově postavena v letech 1913-1921 jako sídlo Českého patologicko-anatomického ústavu (dnešní Ústav patologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK). Jeho zakladatelem a prvním ředitelem byl profesor Karlovy Univerzity Jaroslav Hlava. Za druhé světové války vozili do Hlavova ústavu, jehož součástí je i Ústav soudního lékařství, těla popravených odbojářů a odpůrců nacistického režimu, ale i zabitých vojáků wehrmachtu. Od léta 1942 až do konce války zde Němci v prosklené vitríně vystavili hlavy československých parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Dnes je budova součástí univerzitního kampusu.

Praha 2 - Albertov, Hlavův ústav

Na tomto místě

Choval prasata, rozřezal těla wehrmachťáků, ukrýval přítele

Choval prasata, rozřezal těla wehrmachťáků, ukrýval přítele

Květoslava Neradová, r…
Ostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše

Ostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše

Květoslava Neradová, r…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo