Praha, Hlava Institute
Institute of Forensic Medicine · Studničkova 2039/2, Univerzita Karlova V Praze, 128 00 Prague-Prague 2, C…
  • Příběh
  • Místo

Choval prasata, rozřezal těla wehrmachťáků, ukrýval přítele

Dostupné v: English | Česky

Josef Pánek, svérázný zřízenec lékařského ústavu na Albertově za 2. sv. války ilegálně choval ve sklepě ústavu slepice, vepře i kozy. Tajně prováděl zabijačky a maso směňoval se širokým okolím. Za takový „velkochov“ na černo hrozily vysoké tresty: vězení nebo rovnou koncentrační tábor, v době heydrichiády dokonce smrt. On i jeho rodina měli štěstí, nikdo je neudal. Pánek si s nacisty „zahrával“ i jinak, vypráví jeho dcera, známá literární vědkyně, publicistka Květoslava Neradová, roz. Pánková. Jako zřízenec ústavu měl přístup do pitevny. Ležela tu těla zavražděných odbojářů i výbuchy roztrhaní němečtí vojáci. Nejednou vyhověl prosbě odbojářských rodin, aby jim tajně vydal těla jejich zavražděných blízkých. Aby nebožtíci nechyběli, skládal z utržených končetin německých vojáků umrlčí torza tak, aby se nepřišlo na zmizení odcizeného těla. V ústavu Josef Pánek ukrýval i svého přítele židovského původu. Rodině ho představil jako strýce, který s nimi žil jako příbuzný do konce války.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květoslava Neradová, rozená Pánková

Květoslava Neradová, rozená Pánková

Profesorka, literátka a rozhlasová publicistka se narodila 9. dubna 1933 v Praze, vyrůstala na Albertově, kde se kromě jiného stala svědkem krutostí v době Pražského povstání 1945. „Jako by do lidí najednou vjel ďábel,“ vzpomíná na nenávist Čechů vůči německým sousedům, se kterými celou válku v poklidu žili a kteří s nacisty neměli nic společného. Květoslava byla v dětství často nemocná, vzpomíná, jak celé zimy proležela v posteli a četla. Její literární vzdělání bylo ohromující. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor čeština a ruština. Zabývala se barokem, a zvláště starými texty Bohuslava Balbína. Již ve svých 22 letech, na počátku 60. let minulého století, přednášela na univerzitě starou českou literaturu, později knihovnictví a dějiny kultury. Na přelomu 60. a 70. let pořádala tajné bytové přednášky pro studenty a setkání s literáty a herci, několikrát i s Janem Werichem. Některý ze studentů ji udal a od roku 1970 ji pravidelně zatýkala StB. Psychicky a fyzicky ji policisté trápili během mnohahodinových výslechů. Sedm let se ji agenti pokoušeli zlomit ke spolupráci. Chtěli po ní udávat disidenty například v křesťanském společenství Vigilie, které založila s několika studenty (např. Tomášem Halíkem, pozdějším knězem podzemní církve). Spolupráci s StB zásadově odmítala. V roce 1977, krátce po vzniku Charty 77, kterou šířila a rozmnožovala, ji vyhodili na nátlak tajné policie z fakulty. Její bývalí studenti jí pomohli najít místo ve Státní knihovně, kde s několika přestávkami pracovala až do roku 1990. Za totalitního režimu kromě tajných přednášek a organizování mnoha protirežimních akcí rozmnožovala samizdaty. Po sametové revoluci v roce 1989 se vrátila na fakultu žurnalistiky a založila křesťanskou Vyšší odbornou školu publicistiky.

Praha, Hlava Institute

Dostupné v: English | Česky

Building of a J-shape footprint known as Hlava´s Institute was intended as an institute of pathological anatomy and forensic medicine after its opening in 1923. The head of this institute was a Professor of Charles University in Prague Jaroslav Hlava. They used to take there the bodies of executed resistance fighters and opponents of the totalitarian regime, but also murdered soldiers of Wehrmacht. Since summer 1942 till the end of the war they placed there a glass vitrine where they exhibited the heads of two famous parachutes – the assassins Gabčík and Kubiš. They also brought there the corpse of Milada Horáková, killed minister of foreign affairs Jan Masaryk and many others. Today, the building is a part of the university town in Prague - Albertov.

Praha, Hlava Institute

Na tomto místě

Choval prasata, rozřezal těla wehrmachťáků, ukrýval přítele

Choval prasata, rozřezal těla wehrmachťáků, ukrýval přítele

Květoslava Neradová, r…
Ostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše

Ostatky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše

Květoslava Neradová, r…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo