Bartošovice in the Orlické Mountains, Nová Ves
building of the former Financial Guard · Nová Ves, 517 61 Bartošovice v Orlických horách, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Nebezpečné pohraničí

Dostupné v: English | Česky

Hildegarda Zemanová prožila dětství v Nové Vsi, která ležela na hranici s tehdejším Německem. V roce 1938 se v pohraničních oblastech stupňovalo napětí. Hildegarda Zemanová vzpomíná, že někteří Němci z okolí utekli do Německa, odkud pak jako členové sudetoněmeckého Freikorpsu podnikali noční výpady na československé území. K několika incidentům došlo i v okolí Nové Vsi. Dne 21. září 1938 zaútočil Freikorps na oddělení finanční stráže v Nové Vsi. Po tomto střetu jeden z členů stráže zemřel. Rodina Hildegardy Zemanové tento přepad velmi silně prožívala. Matka obsluhu strážní budovy dobře znala, protože k nim chodila uklízet a prát prádlo, a i tehdy dvanáctiletá Hildegarda Zemanová s nimi trávila mnoho času. „Vedoucí oddělení měl za ženu Němku a ona se bála, protože manžel nebýval přes noc doma,“ vzpomíná pamětnice. „Sestra a já jsme k ní chodily na noc, aby nebyla sama. To víte, ona bědovala, měla strach. Když se střílelo, tak to na nás přenášela. My jsme to jako děti hodně prožívali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Hildegarda Zemanová, rozená Morávková

Hildegarda Zemanová, rozená Morávková

Narodila se roku 1926 v Nové Vsi (německy Neudorf), která je dnes součástí Bartošovic v Orlických horách. Pochází z česko-německé rodiny. Oba rodiče měli kvůli své národnosti problémy - otec jako Čech v německém pohraničí na konci 30. let a během války, matka jako Němka v prvních letech po válce. Dvěma jejich dcerám, sestrám pamětnice, padli manželé v uniformě wehrmachtu a ony měly být jako Němky po válce odsunuty do Německa. Nakonec díky českému otci zůstaly, ale přišly o většinu majetku. V květnu 1945 byla rodina v Nové Vsi svědkem tzv. národního soudu, který během velmi krátké doby poslal nejméně jedenáct obyvatel obce na smrt. Hildegarda potom pracovala v obchodě v nedalekých Králíkách. V roce 1950 se vdala za Čecha Josefa Zemana a v Králíkách už zůstala.

Bartošovice in the Orlické Mountains, Nová Ves

Dostupné v: English | Česky

Nová Ves (Neudorf in German) is a part of Bartoňovice in the Orlické Mountains. This originally independent village was established in 1717 in order to accommodate workers from a nearby glass factory. Before the Second World War, the majority of its inhabitants were of German origin, with the exception of the members of the Financial Guard and their families. On September 21, 1938, the local office of the Financial Guard was attacked by Freikorps (the Sudeten German Freecorps). A grenade fragment heavily wounded the guard, Jaroslav Rázek, and soldier Krupička was shot and later died from his wounds. At present, the houses are mostly used for recreation.

Bartošovice in the Orlické Mountains, Nová Ves

Na tomto místě

Nebezpečné pohraničí

Nebezpečné pohraničí

Hildegarda Zemanová, …
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo