Bartošovice v Orlických horách, Nová Ves
budova bývalé finanční stráže · Nová Ves, 517 61 Bartošovice v Orlických horách, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Nebezpečné pohraničí

Dostupné v: English | Česky

Hildegarda Zemanová prožila dětství v Nové Vsi, která ležela na hranici s tehdejším Německem. V roce 1938 se v pohraničních oblastech stupňovalo napětí. Hildegarda Zemanová vzpomíná, že někteří Němci z okolí utekli do Německa, odkud pak jako členové sudetoněmeckého Freikorpsu podnikali noční výpady na československé území. K několika incidentům došlo i v okolí Nové Vsi. Dne 21. září 1938 zaútočil Freikorps na oddělení finanční stráže v Nové Vsi. Po tomto střetu jeden z členů stráže zemřel. Rodina Hildegardy Zemanové tento přepad velmi silně prožívala. Matka obsluhu strážní budovy dobře znala, protože k nim chodila uklízet a prát prádlo, a i tehdy dvanáctiletá Hildegarda Zemanová s nimi trávila mnoho času. „Vedoucí oddělení měl za ženu Němku a ona se bála, protože manžel nebýval přes noc doma,“ vzpomíná pamětnice. „Sestra a já jsme k ní chodily na noc, aby nebyla sama. To víte, ona bědovala, měla strach. Když se střílelo, tak to na nás přenášela. My jsme to jako děti hodně prožívali.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Hildegarda Zemanová, rozená Morávková

Hildegarda Zemanová, rozená Morávková

Narodila se roku 1926 v Nové Vsi (německy Neudorf), která je dnes součástí Bartošovic v Orlických horách. Pochází z česko-německé rodiny. Oba rodiče měli kvůli své národnosti problémy - otec jako Čech v německém pohraničí na konci 30. let a během války, matka jako Němka v prvních letech po válce. Dvěma jejich dcerám, sestrám pamětnice, padli manželé v uniformě wehrmachtu a ony měly být jako Němky po válce odsunuty do Německa. Nakonec díky českému otci zůstaly, ale přišly o většinu majetku. V květnu 1945 byla rodina v Nové Vsi svědkem tzv. národního soudu, který během velmi krátké doby poslal nejméně jedenáct obyvatel obce na smrt. Hildegarda potom pracovala v obchodě v nedalekých Králíkách. V roce 1950 se vdala za Čecha Josefa Zemana a v Králíkách už zůstala.

Bartošovice v Orlických horách, Nová Ves

Dostupné v: English | Česky

Nová Ves (německy Neudorf) je součástí obce Bartošovice v Orlických horách. Tato dříve samostatná obec vznikla v roce 1717 a původně sloužila k ubytování dělníků z nedaleké sklárny. Před druhou světovou válkou mluvila velká většina obyvatel Nové Vsi německy. Výjimku tvořili jen členové finanční stráže a jejich rodiny. Dne 21. září 1938 bylo místní oddělení finanční stráže přepadeno sudetoněmeckým Freikorpsem. Střepinou granátu byl těžce raněn dozorce Jaroslav Rázek a postřelen vojín Krupička, který na následky zranění později zemřel. V současné době se většina novoveských domů využívá k rekreaci.

Bartošovice v Orlických horách, Nová Ves

Na tomto místě

Nebezpečné pohraničí

Nebezpečné pohraničí

Hildegarda Zemanová, …
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo