Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje
Náměstí Republiky, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Ať mají všichni před očima veliký ideál

Dostupné v: English | Česky

Kardinál Beran měl velký respekt svého okolí, jak pro teologické znalosti, tak pro neochvějné postoje. Ne nadarmo jej kardinál Šeper označil za druhého svatého Vojtěcha. Není jiného Čecha, kterému by se dostalo pocty být pohřben po boku papežů v kryptách svatopetrské baziliky v Římě. Kardinál Beran nemlčel v žádném z důležitých momentů historie svého národa. Když se upálil Jan Palach, promluvil na Radiu Vaticana. „...v této pro naši vlast smutné, zároveň ale i veliké hodině poslyšte i můj hlas, pokorný a slabý, přitom ale plný bolesti a lásky. Je to hlas vašeho starého arcibiskupa pražského, kardinála Josefa Berana, který k vám mluví z Říma.“ Ve své řeči pro čin studenta ze Všetat vyjádřil pochopení a respekt. Mnohé tím tehdy pobouřil. „Spolu s vámi truchlím nad tragickou smrtí Jana Palacha a ostatních, kteří zemřeli podobnou smrtí jako on. Skláním se před jejich hrdinstvím, i když nemohu schválit jejich zoufalý čin. Zabít se není nikdy lidské, to ať nikdo neopakuje. Zato ale ať mají všichni před očima veliký ideál, pro který oni obětovali svůj mladý život. Tento jejich ideál je v jádru dobrý a šlechetný – dát život jednoho za blaho všech. Byla to láska k naší vlasti, touha po její svobodě, byl to úmysl vyburcovat její mravní síly, byla to věrnost dějinám našeho ušlechtilého a statečného lidu, byla to snaha zajistit mu pokrok a mír. Tento zářný ideál je jako prapor, který se předává z ruky do ruky. Ten si musí přivlastnit každý z vás, pro ten musíme všichni žít společně, v klidu a s důvěrou.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Jaroslav Beran

Josef Jaroslav Beran

Narodil 29. prosince 1888 v Plzni v rodině učitele Josefa Berana a jeho ženy Marie. V Plzni vychodil gymnázium, poté začal studovat na České koleji v Římě. Na kněze byl vysvěcen roku 1911 a o rok později složil doktorát z teologie. Po atentátu na Reinharda Heydricha byl zatčen a poté  vězněn v koncentračních táborech Terezín a Dachau. Válku přežil a v roce 1946 jej papež Pius XII. jmenoval arcibiskupem pražským. Po komunistickém převratu v roce 1948 vystoupil proti nové garnituře a byl protiprávně internován StB. V roce 1963 byl propuštěn, ale nesměl vykonávat arcibiskupský úřad. O dva roky později jej papež Pavel VI. jmenoval kardinálem. Odjel do Říma, vrátit se již nesměl a zemřel zde 17. května 1969 na rakovinu plic. 

 

Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje

Dostupné v: English | Česky

Katedrála svatého Bartoloměje stojí na náměstí Republiky v centru Plzně. Původně farní kostel se po vzniku Plzeňské diecéze stal v roce 1993 katedrálou. Byl pravděpodobně založen současně s městem v roce 1295, ale nejstarší dochovaná písemná zmínka o této stavbě pochází až z roku 1307. Během staletí byla rozšiřována a několikrát opravována. Dominantou kostela i celého náměstí je přes 102 metrů vysoká věž.

Plzeň, katedrála svatého Bartoloměje

Na tomto místě

Premature celebration

Premature celebration

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo