Knihovna Jiřiny Fuchsové
Lindauerova 99/10, 301 00 Plzeň 3-Východní Předměstí, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Tohle bude komunální majetek

Dostupné v: English | Česky

Dům, v němž dnes Jiřina Fuchsová žije, patřil její rodině již za první republiky, její tatínek zde měl koloniál. „Tady byly vestavěny dvě chladicí komory, proto tady pak udělali mlékárnu. Otec komory postavil, aby mohl skladovat ryby a zvěřinu: to byla jeho specializace.“ Ve svém rodném domě po návratu z emigrace otevřela Památník zahraničních Čechů. „Přestože to dělám já z vlastní kapsy, dlouhou dobu a za těžké peníze, bude to komunální majetek. Část bude převezena, to už je naplánováno kam, kdyby se se mnou něco stalo. A část zůstane tady, to je moje soukromá knihovna.“ Památník Jiřina Fuchsová otevřela s mottem J. K. Tyla „Všechny naše kroky musí vésti láska k národu a jeho štěstí.“ Hluboký vztah má Jiřina Fuchsová nejen v k vlasti, ale též k rodnému jazyku. Ačkoliv je bilingvní, své knihy píše česky. Cituje v téhle souvislosti ráda Karla Kryla, který řekl, že exulanti mají svůj domov jen v jazyce. 

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiřina Fuchsová

Jiřina Fuchsová

Narodila se 2. října 1943 v Plzni. Její tatínek měl koloniál, komunisti jej proto označili za buržoazii a jeho dceři zakázali studovat medicínu. Vychodila tak jedenáctiletku, složila maturitu a poté mohla dva roky chodit na elektroprůmyslovku. Brzy se vdala, s manželem se dohodli na emigraci. Došlo na ni v roce 1963, kdy si koupili zájezd s jasným cílem: nevracet se. Zájezd hlídaný estébákem opustili na jednodenní zastávce v Řecku, v Aténách požádali o politický azyl Spojené státy. Za oceánem začínali v laciném hotýlku na Manhattanu, oba nastoupili do továrny na sešívačky. Po třech letech se Fuchsovi přestěhovali z New Yorku do Los Angeles. Jiřina Fuchsová ve Spojených státech vystudovala filozofii a slavistiku. Postupně se stala matkou dvou synů, zároveň se angažovala v krajanských aktivitách. Spoluzaložila Klub československé kultury a Czechoslovak Institute of Los Angeles, vedla samizdatové nakladatelství a sama psala básně. Po roce 1989 patřila k organizátorům Občanského fóra, sekce West. V devadesátých letech učila na losangeleské univerzitě češtinu, českou literaturu a historii, pak zájem studentů opadl. Začala tedy jako provozní ve fitness studiu. Dnes ji živí překladatelský servis po telefonu. 

 

Knihovna Jiřiny Fuchsové

Dostupné v: English | Česky

Knihovna Jiřiny Fuchsové respektive Památník zahraničních Čechů v Lindauerově ulici v Plzni fungují na nepravidelné bázi. V přízemních prostorách svého rodného domu je básnířka a spisovatelka Jiřina Fuchsová otevřela v říjnu roku 2010. Zahájila tehdy vzpomínkou na básníky Karla Hynka Máchu a Jana Zahradníčka. Zdejší archiv zahrnuje rozličné materiály dokumentující exilovou činnost Čechů, Moravanů a Slováků. V knihovně je k nalezení kupříkladu část archivu jezuitského misionáře Jaroslava Popelky a rozličné dokumenty o Čechoslovácích v zahraničí i exilová periodika. Zastoupení mají rozličné obory: politika, kultura, historie a místopis i přírodověda.

Knihovna Jiřiny Fuchsové

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo