Veleslavínova 21/40, 306 17 Plzeň 3, Czechia
  • Příběh
  • Místo

Dobytí soudu

Dostupné v: English | Česky

Vlna demonstrantů tvořených převážně dělníky závodů V. I. Lenina se nakonec z náměstí rozšířila i do okolních ulic. Ve Veleslavínově ulici v budově krajského soudu měli být dle demonstrantů někteří političtí vězni, a proto se rozhodli, že se pokusí je osvobodit. Demonstranti se nejdříve pokoušeli dostat do budovy po dobrém, ale nikdo jim nevěnoval pozornost. 

Jan Broj popisuje, jak někdo z davu sehnal velkou dřevěnou kládu, kterou pak demonstranti použili jako beranidlo. Tím se jim podařilo prolomit dveře a proniknout do soudní budovy. Davy dělníků se rozutekly po jednotlivých kancelářích a začaly jejich okny vyhazovat busty státníků, ale také spisy a další materiály, které pak na ulici někdo zapálil. Osazenstvu soudu prý nebylo nikterak ublíženo a zaměstnanci se zase nijak nezapojili do činnosti demonstrantů, ani se nepokusili jim v tom bránit. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Broj

Jan Broj

Nejstarší syn Stanislava Broje, bývalého poslance Národního shromáždění za Československou stranu lidovou z let 1946-1948, sedláka z Rokycanska, popraveného v roce 1950 za údajné organizování vzpoury ve věznici Plzeň-Bory. V době zatčení jeho otce mu bylo 16 let, o dva roky později byl otec popraven. V letech 1952-1954 sloužil u tzv. černých baronů. Za vojenské služby v roce 1953 byl přímým svědkem nepokojů v Plzni při příležitosti měnové reformy. Do roku 1957 hospodařil se svým bratrem na rodném statku ve Volduchách, než byli donuceni okolnostmi vstoupit do JZD. O rok později se přestěhoval do Březové na Hořovicko, kde žije dodnes. Po roce 1989 začal znovu samostatně hospodařit, vstoupil aktivně do politiky, kandidoval do parlamentu na kandidátce KDU-ČSL. V letech 1990-1992 byl poradcem prezidenta Havla pro otázky zemědělství.

 

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo