Plzeňské povstání 1953
4. brána do závodů V. I. Lenina
Korandova 31, 301 00 Plzeň 3, Česko
  • Příběh
  • Místo

Škodováci vyšli ze čtvrté brány

Dostupné v: English | Česky

Po vyhlášení měnové reformy začaly největší bouře právě ve Škodovce. Dělníci, kteří byli reformou nejvíce postiženi, začali stávkovat. Z počátku neřízené projevy nespokojenosti, se nakonec slily v mohutný odpor. Závodní milice se nejdříve pokoušely davy dělníků pacifikovat, ale právě zde, u 4. brány, došlo ke střetu, kde byli milicionáři poraženi a škodováci se Korandovou ulicí vydali do centra města.

Karel Kasal zrovna projížděl kolem a proražení 4. brány se účastnil. Sám popisuje nastalou situaci jako velkou nepřehlednou rvačku, ze které vítězně vzešli početnější dělníci nad milicionáři. Zajímavá je také vzpomínka na to, jak se tehdejší ředitel závodů V. I. Lenina snažil pochodu zabránit. Dělníci však jeho přesvědčování nevěnovali pozornost a některý z nich ho také počastoval pohlavky.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Kasal

Karel Kasal

Příběhy revolucionářů někdy začínají velmi nevině. Karel Kasal, který se narodil v roce 1930, se v roce 1953 přichomýtl do bouřlivých událostí měnové reformy. Byl mladý, čerstvě ženatý s Vojtěškou Kasalovou a plný ideálů, a tak když během počínajících protestů proti reformě narazil na Škodováky, přidal se k nim a zamířil s nimi na náměstí. Tam se shodou okolností stal řidičem vojenského tudoru, který získal před radnicí. V čele mnohatisícového průvodu pak jel až na náměstí T. G. Masaryka, kde za tónů národní hymny byly položeny květiny k prezidentovi osvoboditeli. Tento akt jej ještě ten den večer stál zatčení. Byl brutálně vyslýchán, přesto se však nikdy nedoznal ke smyšlením proviněním. Tři roky strávil po věznicích. Když se vrátil, nechtěli jej nikde zaměstnat. Vystřídal mnoho zaměstnání, ale přízrak minulosti jej sledoval až do osmdesátých let.

4. brána do závodů V. I. Lenina

Dostupné v: English | Česky

Čtvrtá brána ústí do Korandovy ulice a byla vždy jedním z hlavních vstupů do závodu. Je to také doposud vstup, který je nejblíže městu, a proto byl a je hojně využíván dělníky. 

4. brána do závodů V. I. Lenina

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo