• Příběh
  • Místo

Zatčení generálů Goliana a Viesta

Dostupné v: English | Česky

Branislav Tvarožek kryl jako člen vysokoškolského strážního oddílu ústup jednotek chránících generály SNP Goliana a Viesta. Ústup z Banské Bystrice na Donovaly komplikoval nedostatek jídla a špatné počasí. I proto nemohli Golian s Viestem odletět letadlem, které na ně čekalo. Němci jim byli neustále v patách a ostřelovali je. Nakonec se generálové od vojenské jednotky odloučili nad Sopotnickou dolinou, ale utéct se jim nepodařilo. Němci je zadrželi v Pohronském Bukovci 3. listopadu 1944. Obklíčili dům, ve kterém se skrývali, a pohrozili jim, že když se nevzdají, vypálí celou vesnici. Poté je převezli do Bratislavy na výslech a pak do Berlína na hlavní říšský úřad pro bezpečnost. Místo jejich popravy není známo. Nejspíš byli zastřeleni v koncentračním táboře ve Flossenbürgu.

Skupinu Branislava Tvarožka Němci postupně rozložili a pochytali. Branislavovi se podařilo utéct ze zajetí díky dobré němčině. Zaslechl hovor lékaře a velitele stráže, kteří se bavili o tom, že všichni ranění budou na druhý den transportováni. Branislavovi se pak podařilo přesvědčit lékaře, aby ho připsal na seznam kvůli zranění ruky.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Branislav Tvarožek, *1925

Branislav Tvarožek, *1925

Narodil se v Loku u Levic. V dětství se naučil tři jazyky - slovensky, maďarsky a německy - ta mu v časech SNP a v závěru války zachránila život. V roce 1944 se přidal k SNP a vstoupil do vysokoškolského strážního oddílu, kde se potkával s generály Golianem a Viestem. Po potlačení povstání se dostal do německého zajetí, ze kterého se mu záhy podařilo utéct. Po návratu domů se s otcem přidal k partyzánskému odboji v okolí Nového Mesta nad Váhom. Po nástupu komunistů byl odsouzen za pomoc ilegálnímu kurýrovi, svému bratranci, kterého u sebe nechal přespat. Strávil pět let v pracovních táborech na Jáchymovsku. Většinou pracoval v elektrodílnách. Po vypršení trestu pracoval jako elektrikář.

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo