Rejštejn
169, Šumava National Park, 341 92 Rejštejn, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Po stopách staré pašerácké stezky

Dostupné v: English | Česky

Skaut (10. oddíl v Českých Budějovicích), převáděč a kurýr František Zahrádka od počátku roku 1949 převáděl uprchlíky za hranice Československa. Navíc se v rámci odbojové skupiny „Za pravdu“ podílel na výrobě a rozšiřování protikomunistických letáků. První dvě cesty k hranici uskutečnil v lednu a květnu 1949 a převedl při nich skauty z Českých Budějovic a Českomoravské vrchoviny. Sám se vždy od hranice vracel zpět do vnitrozemí. Vzhledem k zhoršující se bezpečnostní situaci v oblasti Stožce a Nového Údolí se rozhodl pro další přechody využít novou trasu kolem šumavského Poledníku. Pěší trasa přechodu trvala celou noc a začínala v Rejštejně. Během cesty František Zahrádka postupně nabíral jednotlivé uprchlíky a pokračoval s nimi podél řeky Otavy směrem na Přední a Zadní Paště, Stodůlky, Velký Bor a hraniční horu Poledník. V létě 1949 touto cestou, která v podstatě kopírovala starou pašeráckou stezku, uskutečnil dva úspěšné přechody. Při prvním z nich byl okolnostmi donucen odejít do Bavorska, kde navázal kontakty s americkou CIC, pro niž začal pracovat jako kurýr.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Zahrádka

František Zahrádka

František Zahrádka se narodil 30. října 1930 v Děčíně. V mládí jej přitáhl skauting, díky kterému dokonale poznal Šumavu. Tyto vědomosti využil po únoru 1948, když během čtyř přechodů státní hranice převedl nejméně jedenáct osob do Německa. V září 1949 byl jako kurýr a člen odbojové skupiny „Za pravdu“ zatčen a odsouzen na 20 let. Trest mu byl později snížen. Prošel řadou věznic a pracovních táborů. Propuštěn byl až v roce 1962. Po roce 1989 spoluzakládal Muzeum třetího odboje v Příbrami a Památníku obětí komunismu Vojna. Je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Příbrami. V roce 2007 mu prezident republiky propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Rejštejn

Dostupné v: English | Česky

Rejštejn is a town in the Klatovy region, located close to gold panning sites on the Otava River. From here courier and people smuggler, František Zahrádka, used to walk along the Otava River towards Přední and Zadní Paště, Stodůlky, Velký Bor, and Poledník. He was, was with the people to whom he helped to flee across the border during two crossings in the summer of 1949, following an old smuggling road.

Rejštejn

Na tomto místě

Po stopách staré pašerácké stezky

Po stopách staré pašerácké stezky

František Zahrádka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo