Rejštejn
169, Národní park Šumava, 341 92 Rejštejn, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Po stopách staré pašerácké stezky

Dostupné v: English | Česky

Skaut (10. oddíl v Českých Budějovicích), převáděč a kurýr František Zahrádka od počátku roku 1949 převáděl uprchlíky za hranice Československa. Navíc se v rámci odbojové skupiny „Za pravdu“ podílel na výrobě a rozšiřování protikomunistických letáků. První dvě cesty k hranici uskutečnil v lednu a květnu 1949 a převedl při nich skauty z Českých Budějovic a Českomoravské vrchoviny. Sám se vždy od hranice vracel zpět do vnitrozemí. Vzhledem k zhoršující se bezpečnostní situaci v oblasti Stožce a Nového Údolí se rozhodl pro další přechody využít novou trasu kolem šumavského Poledníku. Pěší trasa přechodu trvala celou noc a začínala v Rejštejně. Během cesty František Zahrádka postupně nabíral jednotlivé uprchlíky a pokračoval s nimi podél řeky Otavy směrem na Přední a Zadní Paště, Stodůlky, Velký Bor a hraniční horu Poledník. V létě 1949 touto cestou, která v podstatě kopírovala starou pašeráckou stezku, uskutečnil dva úspěšné přechody. Při prvním z nich byl okolnostmi donucen odejít do Bavorska, kde navázal kontakty s americkou CIC, pro niž začal pracovat jako kurýr.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Zahrádka

František Zahrádka

František Zahrádka se narodil 30. října 1930 v Děčíně. V mládí jej přitáhl skauting, díky kterému dokonale poznal Šumavu. Tyto vědomosti využil po únoru 1948, když během čtyř přechodů státní hranice převedl nejméně jedenáct osob do Německa. V září 1949 byl jako kurýr a člen odbojové skupiny „Za pravdu“ zatčen a odsouzen na 20 let. Trest mu byl později snížen. Prošel řadou věznic a pracovních táborů. Propuštěn byl až v roce 1962. Po roce 1989 spoluzakládal Muzeum třetího odboje v Příbrami a Památníku obětí komunismu Vojna. Je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Příbrami. V roce 2007 mu prezident republiky propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Rejštejn

Dostupné v: English | Česky

Město v okrese Klatovy nacházející se při rýžovištích zlata na řece Otavě. Odtud chodil převaděč a kurýr František Zahrádka po břehu Otavy směrem na Přední a Zadní Paště, Stodůlky, Velký Bor a Poledník. Společně s osobami, které během dvou přechodů v létě 1949 touto cestou převedl, tak v podstatě kopíroval trasu staré pašerácké stezky.

Rejštejn

Na tomto místě

Po stopách staré pašerácké stezky

Po stopách staré pašerácké stezky

František Zahrádka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo