Richtárová / Banská Bystrica
  • Příběh
  • Místo

Pomsta Němců byla strašná

Dostupné v: English | Česky

Na Hromnice, 2. února 1945, byl vyhlášen poplach. Všechny oddíly partyzánského oddílu Morozov zaujaly pozice pod pilou u osady Richtárová poblíž Banské Bystrice. V devět hodin ráno tudy procházelo trestné komando SS, které se chystalo vypálit vesnici Staré Hory. 

„Měli samopaly, pušky, v rukách nesli kanystry se zápalnou tekutinou a někteří měli i pancéřové pěsti,“ vypráví Vladimír Strmeň. „Když vešli na most, všimli si nás a začali střílet. Padesát pět jich tam zůstalo, sedm jsme jich odvedli na výslech v našem domě v Richtárové. No ale odplata byla strašná.“

Dne 18. března němečtí vojáci vypálili vesnice Baláže, Kalište, Richtárovu a Španiu Dolinu. Shořel i dům rodiny Vladimíra Strmeně, ve kterém měl sídlo partyzánský štáb. „Druhý den, 19. března, jsme se ukrývali na chatě Jelenská skala,“ vzpomíná Vladimír Strmeň. „Veliteľ Morzo prohlásil: ,Vojáci, odcházíme na frontu naproti Rudé armádě.‘ Cestou jsme potkávali plačící lidi, kteří se na nás obraceli s prosbou o pomoc. My jsme ale nemohli, měli jsme rozkaz opustit hory. Když jsme o poledni přišli do Kaliště, bylo už vypálené.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Vladimír Strmeň, *1928

Vladimír Strmeň, *1928

Narodil se v hornické osadě Richtárová nedaleko Staré Hory. Jeho otec zemřel na zápal mozkových blan, když bylo Vladimírovi tři a půl roku. Matka Františka finančně nezvládala péči o syna, a tak jej svěřila do výchovy sestrám vincentkám v Radvani. V dětském domově Vladimír strávil sedm let a poté nastoupil na vojenskou školu k armádní kapele v Banské Bystrici. Po vypuknutí Slovenského národního povstání musel školu přerušit a připojit se k partyzánskému odboji. Bojoval v okolí své rodné vesnice a nedaleko starohoských osad, kde byl raněn. S partyzánským oddílem přešel přes Nízké Tatry až k Vernáru, kde se připojil k armádě generála Ludvíka Svobody. Po válce pracoval v Podbrezovských železárnách. V roce 1970 se přestěhoval do Banské Bystrice, kde v závodu Tesla založil úspěšnou kapelu.

Richtárová / Banská Bystrica

Dostupné v: English | Česky

Známé poutní místo. Během Slovenského národního povstání byly Staré Hory dějištěm tragických událostí. Místní občané aktivně pomáhali partyzánům i povstaleckému vojsku. Sídlila zde polní povstalecká nemocnice i štáb partyzánské brigády. Po porážce povstání tudy procházela slovenská povstalecká armáda.

Richtárová / Banská Bystrica

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo