Námestie baníkov 16, 972 51 Handlová, Slovakia
  • Příběh
  • Místo

Celá vesnice hořela

Dostupné v: English | Česky

Pavel Švec se přihlásil k letectvu v devatenácti letech. Zaujal ho vojenský reklamní kalendář pro mládež, který před válkou vyšel v Československé republice - psalo se v něm i o možnosti sloužit u letectva. Namísto plánovaných dvou let ale Pavel Švec strávil na letecké škole pouze rok. Vypuklo totiž Slovenské národní povstání, do kterého se společně se svými spolužáky aktivně zapojil.

„Každý žák byl během půl roku vyškolen jako voják základní služby a pak teprve začal speciální letecký výcvik a teorie,“ vypráví. „Povstání bylo spontánní. Naložili nás na nákladní vozy a odvezli do Března, kde byla posádka a zbraně. Tam nás vyzbrojili a poslali na Telgárt, kde jsem se poprvé dostal do boje. Němci to tam všechno spálili. Byla to veliká dřevěná vesnice, která celá hořela. Poté, co jsme odtud Němce vyhnali, nás jako dobře organizovanou jednotku přemístili do Handlové. Jak se povstání zmenšovalo pod náporem kopy dobře vyzbrojených divizí, stahovali jsme se do Banské Bystrice.“

V Banské Bystrici Pavel Švec vykládal zbraně z ruských letadel. Při jedné vykládce se s kamarádem ukryl v prázdném dopravním letadle a uprchl do Sovětského svazu, kde se přidal k 3. pluku 1. čs. smíšené letecké divize.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Švec, *1924

Pavel Švec, *1924

Narodil se v Pružině na Slovensku. Rodiče pracovali jako zemědělští dělníci, na léto a podzim odjížděli za prací na velkostatky do Čech nebo na Moravu. V roce 1943 se Pavel Švec přihlásil do školy leteckého dorostu slovenské armády. Její studenti se v roce 1944 účastnili Slovenského národního povstání v bojích u Telgártu a Handlové. Během povstání se Pavel Švec dostal do Sovětského svazu. V Przemyślu se vyškolil na palubního střelce. Sloužil pak u 3. pluku 1. čs. smíšené letecké divize v SSSR. V dubnu 1945 začal létat v bojích, absolvoval přibližně sto letů. Po válce zůstal v armádě. V roce 1950 absolvoval leteckou akademii v Hradci Králové. Létal na bombardérech. V roce 1964 byl na rok poslán jako letecký instruktor do Guineje. Po návratu sloužil u vládní letky. V roce 1970 odmítl psát negativní posudky na své podřízené, a bylo mu proto vyhrožováno vyloučením z armády. Nakonec byl v roce 1974 propuštěn. Obtížně sháněl zaměstnání a skončil jako řidič sanitky.

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo