Predajná
  • Příběh
  • Místo

Se síťovkou a kastrůlky na svobodu

Dostupné v: English | Česky

Troufalým činem zachránil Elígius Kordík život svému příteli Jozefu Telgarskému, vojáku z povolání, který bojoval v SNP a zajali ho Němci. S dalšími zajatci ho uvěznili ve škole v obci Predajná. Nebyli ale připraveni na to, aby se o zajatce mohli postarat, a proto dovolili lidem přinést zajatcům jídlo v kastrůlcích. Němci je zkontrolovali a pak mohli vejít do třídy. Znovu pak museli projít kontrolou, když školu opouštěli.

„Tatínek byl vysoký a štíhlý,“ vzpomíná Lýdia Kovářová, rozená Kordíková. „Vzal si na sebe dvoje šaty a nic na něm nebylo poznat. Maminka připravila do kastrolu jídlo. Němec otce zkontroloval. Vešel tam. Jozef Telgarský se v rohu oholil na sucho, protože byl celý zarostlý, převlékl se do civilu, všechny vojenské věci tam nechal. Tatínek mu strčil jeden kastrol a síťku, aby každý nesl něco v ruce, a vyšli ven. Odvedl ho k jedné rodině, která ho okamžitě odvezla do bezpečí.“

Kordíkovi zásobovali partyzány potravinami i teplým oblečením. Rodina se dožila příjezdu Rudé armády a osvobození Jasenie 21. března 1945.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Lýdia Kovářová, rozená Kordíková, *1928

Lýdia Kovářová, rozená Kordíková, *1928

Narodila se v obci Jasenie na jihu Nízkých Tater u města Brezno. Vyrůstala na rodinném statku, otec Elígius Kordík byl kovář. Za Slovenského národního povstání a po jeho potlačení rodina podporovala partyzány v horách, zásobovala je potravinami i oblečením. Kordíkovi také dva měsíce ukrývali ve stodole tři zdravotníky z 2. paradesantní brigády. Za svou odbojovou činnost získali vyznamenání. V roce 1947 dokončila Lýdia studium Slovenské učitelské akademie v Turčianských Teplicích. V 60. letech vystudovala pedagogickou fakultu v Plzni. Působila jako učitelka v Modrém Kameni - Riečkách a v Plzni. V roce 1984 odešla do důchodu, ale ještě v 90. letech suplovala na některých plzeňských školách. Lýdia Kovářová zemřela 4. května 2017.

Predajná

Dostupné v: English | Česky

Slovenská obec se nachází v Jasenianské dolině, kde působili partyzáni už před Slovenským národním povstáním. Měli tu kryté sklady střeliva, sídlil zde štáb skupiny Jegorov-Stalin, Po ústupu povstání a stažení partyzánů do hor vybudovali v Lomnisté dolině zimní tábor, ve kterém sídlil HŠPH - Hlavní štáb partyzánského hnutí. Při přechodu přes Chabenec zde 10. listopadu 1944 zahynul významný novinář a komunistický politik Jan Šverma.

Predajná

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo