bývalá Masarykova škola sociální péče
Střední zdravotnická škola, Ruská 2200/91, 100 00 Praha 10, Česko
  • Příběh
  • Místo

A po nebi pluly takové ty rybičky

Dostupné v: English | Česky

 

 

Během druhé světové války byla Věra Pohlová studentkou Masarykovy školy sociální péče, která vznikla díky podpoře prezidentovy dcery Alice Masarykové. „Učily jsme se tam zdravotnictví, soudnictví, sociální práci a měly jsme tam i takové věci, které tenkrát teprve začínaly – psychologii a další,“ vzpomíná Věra Pohlová. Jednou šla do školy z internátu po Ruské ulici, když se stala svědkyní bombardování Prahy spojeneckými letouny. „Jak jsem šla tou ulicí, uviděla jsem najednou, jak po nebi plují takové rybičky. Zajímavé bylo, že jindy vždycky houkaly sirény, ale tentokrát skoro žádné nezněly. Z těch rybiček najednou začaly padat malé tečky, které dopadaly někam do Vinohrad. A dole se zvedl kouř, který byl nejdřív světlý, pak hnědý a nakonec plameny. V těch domech byl všude plyn. A jakmile to tam bouchlo a dostalo se to  dolů, tak ti lidé nejen že byli zasypaní, ale i uhořeli, protože nemohli ven,“ vypráví Věra Pohlová. Rychle se tehdy otočila a běžela zpátky na internát, aby si vzala věci potřebné k ošetření a byla připravená pomoct zraněným. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Věra Pohlová, rozená Nedělková *1924

Věra Pohlová, rozená Nedělková *1924

Otec JUDr. Václav Nedělka se stal prezidentem Krajského soudu v Jihlavě. Tam také rodinu zastihla okupace. V roce 1943 Věra Pohlová maturovala. Podařilo se jí vyhnout totálnímu nasazení a nastoupila na jediné pomaturitní studium, které Němci nezrušili. Jednalo se o školu pro sociálně zdravotní péči, kterou založila Alice Masaryková. Osvobození Rudou armádou zažila v Kuřimi, kde pomáhala v místní nemocnici. Po válce Věra Pohlová dokončila studia a nastoupila jako sociální pracovnice v Moravských Budějovicích. Její přítel Hynek odjel studovat teologii do Prahy a později se stal farářem Československé církve husitské v jižních Čechách. Tam se také v roce 1947 vzali. Manžel Hynek po čase převzal farnost v Praze na Vinohradech, kde se věnoval z velké části správě sociálních zařízení pod správou církevní rady. Nakonec se do Prahy podařilo dostat i pamětnici. Hynek Pohl zemřel v roce 1986.

bývalá Masarykova škola sociální péče

Dostupné v: English | Česky

Při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady byl zřízen internát pro studentky Masarykovy školy sociální péče. Školily se tu sociální pracovnice, které pracovaly v Lize proti tuberkulóze a pečovaly o sirotky. Škola vznikla díky podpoře Alice Masarykové. 

bývalá Masarykova škola sociální péče

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo