Heroldovy sady
Praha 10 ·
  • Příběh
  • Místo

Tehdy jsem se stal Ostřížem

Dostupné v: English | Česky

Miroslav Kopt byl věrným skautem. Po zákazu této organizace komunistickým režimem se proto spolu se svým kamarádem rozhodli pro tisk a rozšiřování protikomunistických letáků. Zlomovým pro něj bylo setkání s členem ilegální skautské organizace Ostříž, se kterým se náhodou setkal v Heroldových sadech v roce 1948. V témže roce se poprvé zúčastnil nedovoleného skautského tábora a k Ostřížům se připojil. Ilegální organizace se skládala z několika převážně pražských skautských skupin i jednotlivců, kteří v případě úplné likvidace hnutí hodlali skauting udržet a konspirativními cestami proti režimu bojovat. Kopt si začal opatřovat dostupné prameny, ze kterých studoval zásady zpravodajských technik. Spolu se svými přáteli si stanovil jediný cíl: technicky a strategicky se připravit na očekávaný pád režimu, který musí proběhnout jako organizované povstání, podpořené demokratickým Západem. V roce 1952 byl ale po nepodařené akci, které se ovšem sám nezúčastnil, skupiny Oldřicha Rottenborna zatčen a odsouzen k šesti měsícům nepodmíněně.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miroslav Kopt *1935

Miroslav Kopt *1935

Skaut a politický vězeň. V roce 1948 se se svým stejně starým kamarádem rozhodli pro tisk a rozšiřování protikomunistických letáků. Jeho strýc František Bohdal, který byl sám zapojen do odboje, mu ale naznačil jiné a účinnější cesty: odbojová činnost se nesmí omezit na morální gesta, svou povahou předurčená ke krátkému trvání, ale musí spočívat především v efektivní a konspirativní práci. V témže roce 1948 se Kopt poprvé zúčastnil nedovoleného skautského tábora a připojil se k uskupení Ostříž. To se skládalo z několika převážně pražských skautských skupin i jednotlivců, kteří v případě úplné likvidace hnutí hodlali skauting udržet a konspirativními cestami proti režimu bojovat. Kopt si začal opatřovat dostupné prameny, ze kterých studoval zásady zpravodajských technik. Spolu se svými přáteli si stanovil jediný cíl: technicky a strategicky se připravit na očekávaný pád režimu, který musí proběhnout jako organizované povstání, podpořené demokratickým Západem. V roce 1952 byl po nepodařené akci (které se ovšem sám nezúčastnil) skupiny Oldřicha Rottenborna zatčen a odsouzen k šesti měsícům nepodmíněně. Do vězení nenastoupil jen díky amnestii, která se na něj vztahovala. V roce 1954 se již Kopt Ostřížům vzdaloval, protože měl jiné představy o konspirativní činnosti a v této skupině viděl stále větší nebezpečí dalšího odhalení. Založil proto vlastní skupinu s krycím jménem Tonda. Krátce poté se ale StB podařilo dostat do rukou jednoho z Ostřížů, který nevydržel výslech, promluvil o veškeré předchozí činnosti a především udal jména. Miroslav Kopt byl nedlouho poté zatčen a brutálně vyšetřován. V procesu, který se konal v roce 1954, byl odsouzen na 10 let odnětí svobody za údajnou velezradu. Šest let z toho odseděl a odpracoval ve věznici na Pankráci a v uranových šachtách při táborech Rovnost a Nikolaj na Jáchymovsku. V roce 1968 se podílel na obnově skautské organizace jako placený funkcionář Organizace dětí a hnutí mládeže. O tři roky později z této funkce odešel a začal organizovat paralelní skautskou strukturu, která na rozdíl od oficiálního vedení nebyla ochotna podrobovat  se direktivám normalizovaného vedení - začalo se znovu postupovat jako v dobách po roce 1948. Až do roku 1989 udržoval kontakty na německé skauty a s jejich pomocí pašoval do Československa zakázanou literaturu a informační materiály. Měl kontakty i na redakci rádia Svobodná Evropa.V listopadových dnech se Miroslav Kopt začal spolu s přáteli zasazovat o znovuustavení klubu K 231 a později se nakrátko ocitl jako poslanec Občanského fóra v politice. V březnu roku 1990 ovšem  odešel do federálního Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie, kde prováděl bezpečnostní prověrky pracovníků II. správy StB. Začal sloužit svými praktickými zkušenostmi svého čtyřicetiletého působení proti komunistickému režimu. Od  kontrarozvědky odešel v roce 1999. Dnes se věnuje badatelské činnosti a publikuje články a sborníky převážně k tématu skautského protikomunistického odboje.

Heroldovy sady

Dostupné v: English | Česky

Veřejný park V Praze 10 mezi ulicemi Kodaňská, Holandská a Vršovickým náměstím. Jsou rozděleny na dvě části – zrekonstruovanou polovinu pod ulicí Kodaňská a prostorem okolo Vršovického zámečku. Sady jsou pojmenované podle Joefa Heralda, významného starosty Vršovic v letech 1884-1886. 

Během druhé světové války park prakticky zanikl, když zde byly vybudován kryt a požární nádrže na hasicí vodu. V roce 1947 byl původní prostor částečně obnoven. S nástupem nového režimu po roce  1948 park změnil název na Sady Naděždy Krpské, Leninovy manželky. Teprve po roce 1989 park dostal opět jméno starosty Herolda.

Heroldovy sady

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo