Kudowa-Zdrój
pobočný koncentrační tábor · Tkacka 22, Kudowa-Zdrój, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Kluci měli kus potoka, my jsme měli kus potoka

Dostupné v: English | Česky

Životní podmínky nuceně nasazených se sice velmi lišily podle toho, kdy a kam byli nasazeni, ale mnohé měli společného. Často žili v dřevěných nebo zděných barácích postavených blízko továren a podniků nebo ve stodolách, pokud byli nasazení v zemědělství. Na pokojích spali po šesti až deseti. Teplá voda netekla, trápily je štěnice, blechy, vši, potkani. K jídlu byl nejčastěji tuřín, řepa a brambory smíchané do nevábného pokrmu přezdívaného „eintopf“. 

I přes otrocké vzpomínky ale Jarmila Pláteníková vzpomíná na nucené naszaení i v dobrém. A to hlavně díky přtelstvím, které mezi nuceně nasazenými ženami vzniklo. 

„Měli jsme tam svoji partu. V létě to bylo bezvadný, to jsme se myly v potůčku. Vždycky jsme šly a hlídaly, kluci měli kus potoka, my kus potoka a tam jsme se omyly. V zimě to bylo horší, to se dal lavor vody, no, a holt v tom lavoru jsme se omyly třebas tři, čtyři nebo pět. Hygiena byla taková, že jsme si nakonec myli akorát obličej a ruce.“

K jídlu nuceně nasazení dostávali černý chléb, dvacet deka salámu a každé ráno kotel čaje. Někdy dorazil balíček z domova. Nejhorší podmínky nastávaly v zimě. Baráky byly postavené z panelů, takže se daly jen špatně vytopit. škvírami foukalo a vězi často trpěly záněty ledvin.

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jarmila Pláteníková, rozená Hrubínková

Jarmila Pláteníková, rozená Hrubínková

Narodila 2. 8. 1924 v Úročnici na Benešovsku v rodině sedláka a starosty obce. V Českých Budějovicích, kde navštěvovala obchodní akademii, se zapojila do protinacistické odbojové činnosti. Pracovala jako spojka pro svého strýce, který obstarával peníze pro rodiny perzekuovaných. V letech 1943 až 1944 byla nuceně nasazená v Německu, z toho několik měsíců strávila ve vězeňském táboře. Konec války strávila v Protektorátu Čechy a Morava, kde pod dohledem gestapa pracovala v továrně v Benešově. Po válce dostudovala v Praze a začala pracovat v Chemapolu jako účetní.

 

Kudowa-Zdrój

Dostupné v: English | Česky

Kudowa-Zdrój-Zakrze, česky Lázně Chudoba, německy Sackisch, se nachází jen pár kilometrů od českého Náchoda. V letech 1944–1945 zde byl pobočný tábor koncentračního tábora Gross-Rosen. Vězeňkyně pracovaly v areálu bývalých textilních továren společnosti C. Dierig. Téměř tisícovka vězeňkyň zde vyráběla letadlové části. Některé z nich také pracovaly v zemědělství. Tábor fungoval až do 8. května 1945, kdy byly vězeňkyně oddíly SS převedeny za česko-německou hranici a předány Čechům.

Kudowa-Zdrój

Na tomto místě

A tam jsem přišla o zuby

A tam jsem přišla o zuby

Jarmila Pláteníková, roz Hr…
Kluci měli kus potoka, my jsme měli kus potoka

Kluci měli kus potoka, my jsme měli kus potoka

Jarmila Pláteníková, ro…
Práce kousek od českých hranic

Práce kousek od českých hranic

Markéta (Margit) Nováková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo