Wroclaw, pracovní a koncentrační tábor Hunsfeld / Psie Pole
Gorlicka 16, Wrocław, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Edit Piaf v zajateckém táboře

Dostupné v: English | Česky

Jedním z táborů v Hundsfeldu u Wroclawi byl i lágr pro francouzské zajatce. Zavřených jich tu bylo asi tři sta. Libuše Auderlická byla v rámci nucené práce zařazena do kuchyně, aby pro ně vařila jídlo. Spolu s pamětnicí pracovala ještě další Češka, dvě Srbky, dvě Polky, Chorvatka, Běloruska a Němka. Němky totiž v rámci Hitlerjugend musely strávit dva roky na takzvaných povinných místech: půl roku byly v hospodářství, pak ve zdravotnictví, v pohostinství a také v těžkém průmyslu.

Na práci v zajateckém táboře má Libuše Audrlická i pár hezkých vzpomínek. Třeba když do tábora přijela Edith Piaf. V jídelně srazily stoly a připravily pro ni pódium, aby byla se svou drobnou postavou dobře vidět. Představení bylo krátké, ale francouzská zpěvačka sklidila velký úspěch. „Po jejím odjezdu se pár lidí ztratilo. Říkalo se, že jim pomohla na svobodu,“ vypráví Libuše Auderlická. „Zpěvaččina sekretářka, která byla zapojena do odboje, dokonce tajně vyfotografovala zajatce. Dělala to opatrně. Fotili se ve skupince s tím, že se Edith Piaf někdo líbí, a tak chce fotku. Z pořízených snímků pak vyráběli falešné dokumenty.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Libuše Audrlická, rozená Kačerovská

Libuše Audrlická, rozená Kačerovská

Narodila se 17. února 1924 v Předměřicích nad Labem. Je nejstarší ze tří sester. Otec byl tesař a maminka byla v domácnosti. Pamětnice byla od roku 1943 totálně nasazena v Německu. V únoru 1944 se provdala za švagra své sestry, který pracoval v Kladsku. Odjela z pracovního tábora za ním a pomáhala v tamním hotelu v kuchyni. S manželem otěhotněla a bylo jí povoleno vrátit se domů k rodičům. Po válce dokončila večerní školu a vyučila se prodavačkou. V devadesátých letech se angažovala ve Svazu nuceně nasazených. V roce 2008 vydala knihu Mé vzpomínky na nucenou práci v Kladsku. Dne 9. června 2011 měl v kinech premiéru film Po dlouhé noci den, který vypráví příběhy tří nuceně nasazených žen, jednou z nich je i Libuše Audrlická.

Wroclaw, pracovní a koncentrační tábor Hunsfeld / Psie Pole

Dostupné v: English | Česky

Pracovní, zajatecký a koncentrační tábor Hundsfeld byl jednou z 60 poboček tábora Gross-Rosen, který byl založen v létě roku 1940. Jen v koncentračním táboře byly 2 tisíce vězňů, z toho polovina žen. Nuceně nasazeni pracovali ve zdejší továrně Rheinmetall-Brusig, která byla jednou z největších německých továren na výrobu zbraní a munice. Tábor byl evakuován 25. ledna 1945 a židovští vězni museli pěšky ve sněhu a mrazu dojít do tábora Gross-Rosen. Kdo se zpozdil nebo upadnul, byl zastřelen. 

Wroclaw, pracovní a koncentrační tábor Hunsfeld / Psie Pole

Na tomto místě

Edit Piaf v zajateckém táboře

Edit Piaf v zajateckém táboře

Libuše Audrlická, rozená Ka…
Rotrhali je psi

Rotrhali je psi

Libuše Audrlická, rozená Ka…
Štěnice mi pomohly k lepší práci

Štěnice mi pomohly k lepší práci

Libuše Audrlická, roz. K…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo