Peremilovka, Volyň
Unnamed Road, Peremylivka, Rivnens'ka oblast, Ukrajina, 35124
  • Příběh
  • Místo

Z celé rodiny jsem přežila jediná

Dostupné v: English | Česky

Když nacisté poslali Helenu Esterkésovou na otrocké práce na statek v Peremilovce, byla vlastně ráda. Bylo to lepší, než být spolu s dalšími Židy uvězněná v ostrožském ghettu, přestože i tady musela během žní pracovat pod dohledem ukrajinských stráží. Dřeli od časného rána do noci, k jídlu si Helena kradla brambory, které se vařili prasatům, někdy se jí podařilo ukrást cibuli nebo jablko. Jednou večer, po návratu z pole, na ni čekalo překvapení. Jejím rodičům se podařilo z ghetta v Ostrožci uprchnout. Museli ale v táboře nechat babičku, která během věznění oslepla. Útěkem navíc získali jen další týden života. Poté, co z Peremilovky utekli, požádal otec o pomoc Břeně, volyňského Čecha a jejich souseda z rodné Ledochovky. Ten je ale nahlásil nacistům, kteří Heleniny rodiče chytili a popravili je. Heleně se podařilo včas ukrýt na vršku stohy slámy, kde ji němečtí vojáci nenašli.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Helena Esterkesová, rozená Rivcová

Helena Esterkesová, rozená Rivcová

Narodila se v roce 1926 v Ledochovce na Volyni v židovské rodině. Po obsazení Volyně Sověty v roce 1939 byla rodina určena do transportu na Sibiř. Transport se nakonec neuskutečnil, protože přišli Němci. Ti Rivcovy nejprve připravili o veškerý majetek a potom poslali do ghetta v Ostrožci. Z ghetta byla pamětnice poslána na nucené práce na zahradu  Kreislanwirta Fritze Vogela a potom do Peremilovky. Tam za ní kvůli nacistickému vraždění Židů utekli i rodiče. Nakonec se rozhodli pro další útěk a ukrývání. V rodné Ledochovce je většina lidí vyháněla a odmítala jim pomoct. Nakonec byli rodiče udáni a zastřeleni. Nacisté zavraždili i sestru Pavlu a bratra Michala. Helena utekla a v 15 letech se ve velkém mrazu a nedostatečně oblečená ukrývala v lese. Nakonec skončila u polské rodiny Lipských, kteří jako jediní jí neodmítli pomoct. Pět měsíců se u nich skrývala v temné komůrce pod slámou. Potom se ukrývala ještě u několika příbuzných rodiny Lipských, než přišla k Poláku Biškovi na Juláni. Tam také spolupracovala jako spojka s polskými partyzány. Na konci války zažila bombardování Lucku i Rovna. Také onemocněla skvrnitým tyfem a při pobytu v nemocnici ji málem zabila německá puma. V září 1945 se provdala za Adama Esterkese, který podobně jako ona přišel o celou rodinu, a zakrátko reemigrovala do Československa. V současnosti (2010) žije v Novém Jičíně.

 

Peremilovka, Volyň

Dostupné v: English | Česky

 

Vesnice na ukrajinské Volyni, která spadá pod gubernii v Dubně. Většinu obyvatel tvořili Ukrajinci a Poláci, česká rodina zde žila jen jedna. 

 

Na tomto místě

Z celé rodiny jsem přežila jediná

Z celé rodiny jsem přežila jediná

Helena Esterkesová, rozená …
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo