Malá Úpa /informační centrum
Horní Malá Úpa 41, 542 21 Malá Úpa, Česko
  • Příběh
  • Místo

Do hor v kavárenském

Dostupné v: English | Česky

„Asi budu trochu za blbečka, ale bylo to takhle…“ vypráví Jáchym Topol o své první kurýrní výpravě pro Polsko-československou solidaritu. Alexandr Vondra, který předávku organizoval, si s ním dal sraz na Malostranském náměstí v Praze. Zatímco Jáchym Topol ale čekal, že se teprve na cestě domluví, Vondra ho postavil před hotovou věc - okamžitě vyrážejí. „Takže jsem šel do hor s batohem ve svém kavárenském oblečení, což bylo manšetrové sako, manšetrové kalhoty a nějaká bunda a sandály,“ vysvětluje Jáchym Topol. Za hlavní tehdy - kromě zmíněné „jacklondonovštiny“ - pokládal předat Polákům vydání Revolver Revue, ukázat jim, že v Československu taky existuje odboj.

Z podobých zkušenostech a prožitcích vypovídá i Mirosław Jasiński: „Mezi mladými jsme získali romantickou pověst, která vyplývala z chození po horách, pašování, her na schovávanou s českou policií a dalších věcí. To je magnet pro mnoho mladých lidí. Náš problám ale byl, jak převést tenhle entusiasmus ve spolehlivě utajenou práci, protože riziko spíše nesli naši přátelé v Československu.“ I proto také platilo jedno domluvené pravidlo - většinou zelenou hranici překračovali polští disidenti, ne čeští nebo slovenští. Polákům totiž při zadržení hrozilo menší riziko. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mirosław Jasiński

Mirosław Jasiński

Scenárista, režisér, diplomat. V roce 1980 spoluzakládal Nezávislé sdružení studentů (Niezależne Zrzeszenie Studentów) na Wroclavské univerzitě a působil v Akademickém klubu politického myšlení „Progres“. Po zavedení výjimečného stavu se skrýval. Patřil k iniciátorům ilegálního hnutí Polsko-československá solidarita, pro které pracoval jako redaktor „Buletinu PČsS“. V letech 1990–1991 byl poradcem Velvyslanectví Polské republiky v Praze a v letech 2001–2007 tu působil jako ředitel Polského institutu. V současné době je ředitelem Městské galerie ve Wrocławi. 

Malá Úpa /informační centrum

Dostupné v: English | Česky

Jedna z mála tradičních krkonošských obcí, které se v Krkonoších zachovaly. Dnes je rozsáhlou rekreační oblastí a patří k ní i několik bývalých osad, např. Pomezní Boudy, Nové domky nebo Mokré Jámy. Malá Úpa byla osídlena v 16. století dřevaři. Po zastavení těžby dřeva pro kutnohorské doly byla hlavní činnost obživy místních osadníků chov hovězího dobytka a koz. Důležitou událostí pro obec byla návštěva císaře Josefa II. v roce 1779. Ten dal podnět ke stavbě krásného horského kostelíka sv. Petra a Pavla v Dolní Malé Úpě. K dalším architektonicky zajímavým stavbám patří dřevěná budova školy z roku 1797.

Malá Úpa /informační centrum

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo