Drahý příteli / Drogi przyjacielu
Nad Růžovohorským sedlem /Růžová hora
Szlak pieszy zielony, 542 21 Malá Úpa, Česko
  • Příběh
  • Místo

Pašeráci s knihami

Dostupné v: English | Česky

Čeští i polští disidenti se ve svých vyprávěních shodují na jedné věci. Batohy směřující do českého území byly mnohonásobně těžší a nabytější, než ty české, které putovaly na opačnou stranu. Dokládalo to mnohem četnější a rozmanitější produkci polského disentu a také svobodnější poměry, za kterých se v Polsku časopisy a samizdaty tiskly. Jak vzpomíná fotograf Ludvík Hradilek, který patřil k okruhu kolem Revolver Revue, někdy měly polské batohy i více než 30 kilogramů, takže je vůbec nešlo unést. O to větší bylo překvapení pohraničníka, který Hradilka spolu s Vondrou zaskočil na společné výpravě, když si krátili cestu klečí. Poté, co je vyzval k otevření batohu, překvapeně vytřeštil oči. Domníval se totiž, že chytil pašeráky s akoholem. Namísto toho zíral na batoh plný knih a časopisů. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ludvik Hradilek

Ludvik Hradilek

Vyučil se uměleckým truhlářem v Ústředí uměleckých řemesel v Praze, maturoval 1981 na Střední škole uměleckých řemesel. Od 1981 zaměstnán jako údržbář v Knižním velkoobchodu. 1989 stál u zrodu Nezávislého tiskového střediska a jako fotograf začal pracovat v Informačním servisu, přejmenovaném v březnu 1990 na týdeník Respekt, kde působil do 2005. Týž rok psal komentáře pro deník Hospodářské noviny, od 2006 pracuje v internetovém deníku Aktuálně.cz, kde publikuje fotoreportáže s komentujícími popiskami. Fotografie poprvé uveřejnil v bulletinu Jazzové sekce, od 1985 spolupracoval se samizdatovým časopisem Jednou nohou / Revolver Revue. – 1977 ztvárnil roli Havranpírka ve filmové trilogii natočené podle románů Eduarda Štorcha (Osada Havranů, Na Veliké řece, Volání rodu, rež. Jan Schmidt). Jeho práce jsou zastoupeny v antologii poesie druhé generace undergroundu U nás ve sklepě

Nad Růžovohorským sedlem /Růžová hora

Dostupné v: English | Česky

První a nejvyšší vrchol rozsochy vybíhající ze Sněžky. Ve zprostředkovaném svědectví současníků se hovoří o výstavbě nákladní lanové dráhy na výstavbu československého pohraničního opevění, která byla údajně budována v roce 1938, ale díky událostem po mnichovské dohodě nebyla nikdy dokončena. Vést měla z prostoru dnešní spodní stanice osobní lanové dráhy do prostoru Růžohorek. Průsek, který se v tomro směru nachází, je údajně pozůstatkem její výstavby. Staveniště samotného opevnění bylo na podzim 1938 pouze v přípravě a žádný objekt zde vybudován nebyl. Z leteckých snímků jsou ovšem dodnes zřejmé připravené střelecké průseky.

 

Nad Růžovohorským sedlem /Růžová hora

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo