Drahý příteli / Drogi przyjacielu
Portášovy boudy / Velká Úpa
Szlak pieszy żółty, 542 21 Pec pod Sněžkou, Česko
  • Příběh
  • Místo

Za facku na rok a půl do vězení

Dostupné v: English | Česky

Během třetího setkání československého a polského disentu, byli všichni účastníci po 48 hodinách propuštěni, až na mluvčího Charty 77 Jaroslava Šabatu. Toho během výslechu na policejní stanici ve Velké Úpě napadnul policista, Šabata se ale přirozeně bránil a vlepil mu facku. Bezpečnost ho následně převezla do vazby v Hradci Králové. Tam ale Jaroslava Šabatu - v době pražského jara člena ÚV KSČ, který měl už za sebou jedno čtyřleté vězení - neobžalovali za za napadení, ale verbální urážku veřejného činitele. 

Průběh incidentu vylíčili svědci v dokumentech VONS (Výboru na obranu nespravedlivě souzených). Podle nich se Jaroslav Šabata pokusil na toaletě zničit dokument Výzva svobodným Evropanům projednávaný u Václava Havla na Hrádečku před cestou na Sněžku. Za to jej fyzicky napadl příslušník VB Radiša Stojkovič. „...vyvlekl jej na chodbu, smýkal jím a bil o zeď...“ Potom Jaroslava Šabatu nutil k tomu, aby se vysvlékl a postavil se do středu místnosti, což disident odmítl. Příslušník VB jej znovu fyzicky napadl a tehdy mu Jaroslav Šabata uštědřil zmíněnou facku. Stojkovič ho pak brutálně srazil pěstmi k zemi.

V lednu 1979 odsoudil Okresní soud v Trutnově Jaroslava Šabatu na devět měsíců nepodmíněně, vzhledem k předchozímu trestu v druhé nápravné skupině. Odvolací soud v únoru 1979 poté potvrdil vynesený rozsudek a v květnu téhož roku ho navíc navýšil o šest měsíců. Šabatova kauza vzbudila velkou odezvu a projevy solidarity v zahraničí. Podporu vězněnému vyslovila celá řada západoevropských levicových státníků mezi nimi francouzský premiér Francois Mitterand či jeho švédský kolega Olof Palme. Představitelé polského Výboru na obranu dělníků „KOR“ napsali Jaroslavu Šabatovi dopis, v němž zdůraznili své politování nad celým případem: „Jsi vězněn za naši společnou věc, za společný boj, za naši i Vaši svobodu. Pokud budeš vězněn, potud budeme bojovat za tvé propuštění.“

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Šabata (1927 - 2012)

Jaroslav Šabata (1927 - 2012)

Psycholof, filosof, historik. V letech 1964–1968 zde působil jako vedoucí katedry psychologie. V letech 1968–1969 byl tajemníkem Krajského výboru KSČ v Brně, v roce 1968 členem Ústředního výboru KSČ. V důsledku tzv. normalizace byl v roce 1970 vyloučen z komunistické strany a donucen k odchodu z univerzity. V roce 1972 byl odsouzen pro trestný čin podvracení republiky za účast na letákové akci vyzývající k bojkotu voleb na šest a půl roku do vězení, odkud byl propuštěn v rámci amnestie v roce 1976. V letech 1978–1981 byl mluvčím Charty 77. V roce 1988 se stal spoluzakladatelem Hnutí za občanskou svobodu. Po listopadu 1989 působil jako mluvčí Občanského fóra v Brně, v letech 1990–1992 byl ministrem české vlády.

 

Portášovy boudy / Velká Úpa

Dostupné v: English | Česky

Pod Portášovými boudami na jižní stráni se rozléhá městečko Velká Úpa. 

K rozvoji turistky tu došlo teprve v druhé polovině minulého století a tím i k částečné změně rázu obce a života horalů. Chalupníci našli nový zdroj obživy v poskytování služeb turistům. V chalupách byly zřízeny pokoje pro hosty, řada původně prostých letních bud byla přeměněna na hostince a noclehárny. Po roce 1900 bylo postaveno několik penzionů. Ze zemědělsko-lesnické obce se stalo významné krkonošské letovisko. Policejní stanice, kam byly nejčastěji odváděni disidenti zadržení při pašování knih nebo setkáních s polskými kolegy, se nachází v domě čp. 164, v polovině cesty z Velké Úpy do Pece pod Sněžkou.

Portášovy boudy / Velká Úpa

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo