Byt Králových, Plzeň
Pod Záhorskem 22/1, Severní Předměstí, 301 00 Plzeň-Plzeň 1, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Poprava rodiny Králových

Dostupné v: English | Česky

V druhém patře tohoto secesního domu žila rodina inspektora tajné protektorátní policie Václava Krále. Dne 30. prosince 1941 se u něj objevili Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem, kterým za pomoci svého přítele Jana Bejbla zprostředkoval kontakty na odbojáře z Prahy. Koncem dubna 1942 se oba parašutisté do Plzně vrátili, aby se podíleli na navádění leteckých svazů při bombardování Škodových závodů. Spolu s nimi sem přišli i Josef Valčík, Adolf Opálka a později i Karel Čurda. Během přípravy akce bydleli někteří z parašutistů právě v bytě Králových. Gestapo si pro Královy přišlo 17. června 1942, den poté, co se Karel Čurda doborovolně přihlásil na pražském gestapu, kde obsáhle vypovídal o své činnosti a pomocnících. Václav Král jako zkušený policista

naopak odpovídal tak, aby gestapu jeho odpovědi připadaly věrohodně, ale aby zároveň nikoho dalšího neprozradil.

Zatčena byla i Králova manželka Pavla, která pocházela ze smíšené česko-německé rodiny z Karlovarska, i dcera Helena, studentka reálného dívčího gymnázia. Navečer gestapo rodinu Králových odvezlo do Petschkova paláce v Praze, kde je znovu vyslýchali a poté odeslali do Malé pevnosti v Terezíně. Dne 22. října 1942 byli Královi zařazeni do transportu, který je odvezl do Mauthausenu. Tam byli 24. října 1942 popraveni. Jako první byla zastřelena Helena, poté její matka Pavla a nakonec Václav Král.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Byt Králových, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

V druhém patře tohoto secesního domu žila v malém bytě č. 6 rodina inspektora tajné protektorátní policie Václava Krále. Ten výsadkářům Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi zprostředkoval kontakty na odbojáře z Prahy.

Byt Králových, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo