Vyvalte sudy, Američané jsou v Plzni!
Plzeň, hotel Continental
Zbrojnická 312/8, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Kulomet udělal trrr a jenom se zaprášilo

Dostupné v: English | Česky

Když se americká vojska valila ulicemi Plzně, byla o začátku nadšeně pozdravována obyvateli města, které příchod vojska probudil z válečné letargie. Ve všeobecné nastalé euforii většina lidí  zapomněla, že se v Plzni ještě stále nacházejí tisíce německých vojáků, ukrývajících se v různých budovách. Ti se po chvíli odhodlali k odporu a zahájili na Američany střelbu. Ve městě se tak na několika místech rozhořely menší či větší přestřelky. Američané se museli bránit téměř po celé délce jedné z hlavních tříd. „Na Klatovské třídě bylo ještě trošku bojů, protože tam nějací fanatičtí Němci pálili ze svých bytů. Tak se tam otočily tanky, měly půlpalcové kulomety. Ty rozsekaly všechno. Viděl jsem pak střelbu z hotelu Continental, z věžičky tam pálil nějaký Němec z kulometu. Pak přijel blíž tank Sherman. Voják stál za otevřeným poklopem, vytáhl ten půlpalcový kulomet, udělat trrrrrr a jenom se zaprášilo. Byl konec,“ líčí plzeňský rodák Josef Vlach. 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Vlach

Josef Vlach

Narodil se 20. září 1919 v Plzni. Po obecné a střední škole odešel v roce 1937 studovat Vysokou školu strojního a energetického inženýrství do Prahy na České vysoké učení technické. Během mobilizace se v září 1938 zapojil do činnosti Národní střelecké jednoty a se zbraní v ruce hlídal mosty za Plzní proti sudetským Němcům. Jako student se dne 15. 11. 1939 účastnil pohřbu Jana Opletala a dne 17. 11. 1939 byl v Hlávkově koleji zatčen a transportován do koncentračního tábora Sachsenhausen. V koncentračním táboře usetrval až do června 1940, kdy byl propuštěn. Rok 1945 prožil v rodném městě. Po válce získal titul inženýra, v roce 1949 titul doktora techniky (Dr.) a v roce 1964 titul doktora věd (DrSc.). Do roku 1983 pracoval ve Výzkumném ústavu energetiky a poté ve Výzkumném ústavu palivoenergetického komplexu. Současně vyučoval na Českém vysokém učení technickém. Od roku 1972 je soudním znalcem v oboru energetiky a od roku 1987 je v důchodu. V současnosti žije v Praze.

Plzeň, hotel Continental

Dostupné v: English | Česky

Budovu nechaly postavit Měšťanské pivovary v roce 1895. V průběhu let hotel vystřídal několik majitelů a názvů. V roce 1929 jej koupil Václav Ledecký a pojmenoval Continental. Po něm převzal správu syn Emanuel, jenž vystudoval hotelovou školu ve Švýcarsku a získal praxi v prestižních amerických i evropských hotelích. Za jeho vedení Continental skvěle prosperoval a od základu se zmodernizoval. V prosinci 1944 však budovu zasáhla letecká bomba a třetinu zdemolovala. V krytu tehdy zemřelo 70 lidí včetně majitelů hotelu Václava a Emanuela Ledeckých. Podnik po té zdědila Emanuelova vdova Eugenie Ledecká a její malý syn Emanuel. Dům byl okamžitě rekonstruován a ještě před koncem války znovu uveden do provozu. Po osvobození města americkou armádou zde sídlil hlavní stan generála Johna H. Hindse a důstojníci 2. pěší divize. V roce 1952 byl Continental znárodněn a zařazen pod správu Interhotelu Karlovy Vary. Původní majitelce Eugenii Janečkové byl navrácen v roce 1992 během restitucí. Ta jej předala svým synům Emanuelovi Ledeckému a Georgi Janečkovi, kteří jej vlastní dodnes.

Plzeň, hotel Continental

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo