Klatovská třída, Plzeň
Klatovská tř. 2777/200C, Jižní Předměstí, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česko
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Proto si plzeňští hokejisté říkají Indiáni

Dostupné v: English | Česky

V ulicích města se americké tanky objevily 6. května 1945 kolem osmé hodiny ranní a byly vítány nadšenými obyvateli Plzně. Ti byli zpraveni o blížících se osvoboditelích s předstihem rozhlasem, neboť plzeňský vysílač byl osvobozen již o den dřív. Celé hlavní náměstí se zaplnilo lidmi, kteří americké vojáky nadšeně vítali. „Zasypávali cestu před našimi postupujícími  jednotkami a samotná vozidla květinami a při svém jásání nám podávali vodu, mléko a nealkoholické nápoje. Zaráželo nás, že se nám dostalo tak nadšeného rozjásaného a vzrušeného přijetí,“ komentoval později situaci jeden z amerických důstojníků, plukovník Charles Noble. Velkou část trasy do centra absolvovaly tanky po Klatovské třídě, zde se odehrálo i několik přestřelek s Němci ukrytými v domech lemujících ulici. Konvoj mířící do centra po Klatovské třídě však nebylo možné zastavit ani příliš zpomalit. „Příjezd amerických tanků do Plzně byl fantastický. Já byl na náměstí a řada tanků se táhla od borské trestnice přes celou Klatovskou třídu až na náměstí Republiky. Shermany to byly,“ upřesňuje vzpomínka tehdy šestadvacetiletého Josefa Vlacha. „Přijela myslím 8. tanková divize, která byla později vystřídána 2. pěší texaskou divizí s odznakem indiána. A proto nyní plzeňské hokejové mužstvo převzalo název Indiáni.”

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Petr Tolar
2018-01-06 22:34:20
Pamětník sice uvádí, že jako první jednotka americké armády dorazila do Plzně "osmá tanková divize". Zde se však pamětník mýlí, neboť se jednalo o americkou 16. obrněnou divizi. Teprve v létě se do západních Čech a do Plzně přesunula zmiňovaná americká 8. obrněná divize, která vykonávala tzv. okupační službu. Jelikož pak strávila v Čechách více času, vryla se lidem lépe do paměti. Ostatně, i jejich rukávové nášivky se velice podobaly, lišily se pouze číslicemi.
Josef Vlach

Josef Vlach

Narodil 20. září 1919 v Plzni. Po obecné a střední škole odešel v roce 1937 studovat Vysokou školu strojního a energetického inženýrství do Prahy na České vysoké učení technické. Během mobilizace se v září 1938 zapojil do činnosti Národní střelecké jednoty a se zbraní v ruce hlídal mosty za Plzní proti sudetským Němcům. Jako student se dne 15. 11. 1939 účastnil pohřbu Jana Opletala a dne 17. 11. 1939 byl v Hlávkově koleji zatčen a transportován do koncentračního tábora Sachsenhausen. V koncentračním táboře usetrval až do června 1940, kdy byl propuštěn. Rok 1945 prožil v rodném městě. Po válce získal titul inženýra, v roce 1949 titul doktora techniky (Dr.) a v roce 1964 titul doktora věd (DrSc.). Do roku 1983 pracoval ve Výzkumném ústavu energetiky a poté ve Výzkumném ústavu palivoenergetického komplexu. Současně vyučoval na Českém vysokém učení technickém. Od roku 1972 je soudním znalcem v oboru energetiky a od roku 1987 je v důchodu. V současnosti žije v Praze.

 

Klatovská třída, Plzeň

Dostupné v: English | Česky

Tříkilometrová třída začíná u vodní nádrže České údolí, pokračuje přes Bory a Jižní Předměstí až do centra Plzně, kde přechází v ulici Karlovarskou. Triumfální příjezd amerických vojsk, který se odehrával z velké části v jejích kulisách, si Plzeňané pravidelně připomínají přehlídkami vojenské techniky. Ty se odehrávají na začátku května a trvají několik dní. Kromě tanků a další techniky bývají největší atrakcí veteráni někdejšího osvobození, kteří se do Plzně v rámci výročí sjíždějí. Hlavním dnem akce Convoy of Liberty bývá 6. květen. 

 

Klatovská třída, Plzeň

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo