Místo zatčení, Gymnazijní ulice
Velvarská, 160 00 Praha 6, Česko
  • Příběh
  • Místo

Pan Landovský už zase filmuje

Dostupné v: English | Česky

Asi dvacetiminutová honička vozu Pavla Landovského s estébáky skončila v Gymnazijní ulici, kde se policistům podařilo další cestu zablokovat. Pavel Landovský vzpomíná, jak se k jeho autu začali sbíhat příslušníci, na poslední chvíli stihl zamknout dveře. „A už začala bušenice. Havel šahal, že to otevře. A já mu říkal: 'Vidíš ty rány? Až si votlučou klouby, tak to otevřem. Ale teďka to pude všecko do držky, podivej se, jak jsou nasraný'." Pavel Landovský nakonec dveře odemkl. „V tu chvíli jsem viděl od Havla jenom podrážky. Toho vytáhli jak koberec. A už ho cpali do nějakýho auta.“ Sám se zatčení bránil. Rozruch přivolal kolemjdoucí. Někdo prý volal: „Pan Landovský už zase filmuje!“ Policisté si totiž celý zásah natáčeli na kameru. Do Landovského auta přidělili policistu, zbylé neodeslané výtisky Charty 77 sebrali a celá kolona se vydala do Bartolomějské. Zatímco Havla, Vaculíka a Landovského vyslýchali, prohlášení Charty 77 zveřejnilo večerní vydání francouzského deníku Le Monde a na druhý den ráno řada dalších světových deníků. Václava Havla, Ludvíka Vaculíka a Pavla Landovského ještě do půlnoci z Bartolomějské propustili. Landovský naposledy nastartoval svého bílého saaba a přátele rozvezl domů. „Naštěstí čtyřicet dopisů bylo odesláno, a tím pádem jsme měli čtyřicet svědků, který nám mohli dokázat, co jsme vezli,“ vzpomínal po letech na onen den Pavel Landovský. Té noci zůstal on i jeho přátelé na svobodě, ale nejspíš tušili, že ne na dlouho. Další zatčení následovalo hned v pátek 7. ledna.

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Landovský

Pavel Landovský

Narodil 11. září 1936 v Německém (Havlíčkově) Brodě v rodině zemědělského inženýra. Vyučil se nástrojařem, studoval střední školu v Teplicích. Hereckou kariéru (bez hereckého vzdělání) začal v Šumperku, přes Klatovy a Pardubice se dostal do Prahy, kde v 60. letech patřil k předním hercům Činoherního klubu. Roku 1977 podepsal Chartu 77, účastnil se opozičních aktivit, byl aktérem bytového divadla (Play Macbeth). V roce 1979 odešel na dva roky do Burgtheatru, v Rakousku pak byl nucen zůstat. Po revoluci v roce 1989 účinkoval střídavě na českých a německých pódiích, má za sebou řadu rolí v divadle i ve filmu. Je významným českým hercem a dramatikem. Hrál mj. ve filmech: Svatba jako řemen, Soukromá vichřice, Penzion pro svobodné pány, Marketa Lazarová, Nesnesitelná lehkost bytí, Černí baroni, Vratné lahve. Divadelní hry: Hodinový hoteliér, Případ pro vesnického policajta, Arest, Sanitární noc, Protentokrát zbohatnem. Pavel Landovský zemřel 10. října roku 2014.

Místo zatčení, Gymnazijní ulice

Dostupné v: English | Česky

Krátká ulice, propojující Evropskou třídu s vilovou čtvrtí na Ořechovce. Právě zde se několika policejním vozům povedlo 6. ledna ve 12 hodin a 15 minut zatarasit cestu vozu Pavla Landovského, vezoucího kromě spolucestujících Václava Havla a Ludvíka Vaculíka desítky exemplářů Charty 77. „Automobilovou honičku“ připomíná u příležitosti 40. výročí prohlášení Charty 77 dočasný pomníček, který zde instaloval Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. 

Místo zatčení, Gymnazijní ulice

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo