Automobilová honička s Chartou 77
Byt Zdeňka Urbánka, Střešovická 64, Praha 6
Střešovická 858/64, Střešovice, 162 00 Praha-Praha 6, Česko
  • Příběh
  • Místo

Vzali jsme Charty do tašek a řekl jsem: Jedem!

Dostupné v: English | Česky

Dne 6. ledna roku 1977 byl herec Pavel Landovský sledován už od půl sedmé ráno, v 9 hodin a 10 minut opustil své smíchovské bydliště a svým bílým autem tehdy značky Saab zamířil do Dejvic do ulice U Dejvického rybníčku, kde bydlel Václav Havel. Landovský se u Halových dlouho nezdržel, naložil Havla a spisovatele Ludvíka Vaculíka a společně se vyjeli o pár stovek metrů výš do kopce do ulice Střešovická k domu číslo 64. Tady Havel s Vaculíkem vystoupili. „Každý nesl v ruce modrou tašku,“ stojí v záznamu o sledování. Landovský do domu nešel, vydal se autem na Hradčanské náměstí „Zde zastavil před bydlištěm KOHOUTA,“ čteme v záznamu z Archivu bezpečnostních složek. V deset hodin Landovský dům na Hradčanském náměstí opustil a v rukách třímal pro změnu hnědou koženou tašku. O pět minut později už opět parkoval na adrese Střešovická 64. Tady bydlel spisovatel a překladatel Zdeněk Urbánek se svou přítelkyní a právě v jeho bytech se vkládaly do obálek výtisky čerstvě sepsaného prohlášení Charty 77. Smyslem celé dnešní anabáze bylo rozeslat prohlášení všem signatářům a také jej doručit tehdejšímu parlamentu. Estébáci nejspíš neměli tušení, co všechno se v oněch zmiňovaných taškách skrývá, že se něco chystá, bylo ale z masivního sledování zřejmé. Pavel Landovský vzpomíná, jak přišel do bytu a našel zde společnost nad hromadou zásilek. „Měli plnou držku lepidla, jak lepili ty známky,“ vyprávěl později se smíchem reportérům Post Bellum. Ale tehdy mu do smíchu nebylo, sám si byl dobře vědom, že je už od rána sledován. „Vzali jsme ty Charty do tašek a já jsem řekl: jedem,“ vzpomínal Pavel Landovský. V 11:55 nasedli Václav Havel, Ludvík Vaculík a Pavel Landovský do bílého saaba a vyrazili z kopce směrem k tehdejší Leninově (dnes Evropské) třídě. I když zpočátku Vaculík Landovského obavy bagatelizoval („Ty taky v každý volze hned vidíš fízla,“ říkal prý Vaculík Landovskému), brzy se ukázalo, že je jejich vůz masivně sledován. Pavel Landovský si vzpomněl na svou zkušenost amatérského automobilového závodníka a rozhodl se, že pronásledovatelům ujedou.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Pavel Landovský

Pavel Landovský

Narodil 11. září 1936 v Německém (Havlíčkově) Brodě v rodině zemědělského inženýra. Vyučil se nástrojařem, studoval střední školu v Teplicích. Hereckou kariéru (bez hereckého vzdělání) začal v Šumperku, přes Klatovy a Pardubice se dostal do Prahy, kde v 60. letech patřil k předním hercům Činoherního klubu. Roku 1977 podepsal Chartu 77, účastnil se opozičních aktivit, byl aktérem bytového divadla (Play Macbeth). V roce 1979 odešel na dva roky do Burgtheatru, v Rakousku pak byl nucen zůstat. Po revoluci v roce 1989 účinkoval střídavě na českých a německých pódiích, má za sebou řadu rolí v divadle i ve filmu. Je významným českým hercem a dramatikem. Hrál mj. ve filmech: Svatba jako řemen, Soukromá vichřice, Penzion pro svobodné pány, Marketa Lazarová, Nesnesitelná lehkost bytí, Černí baroni, Vratné lahve. Divadelní hry: Hodinový hoteliér, Případ pro vesnického policajta, Arest, Sanitární noc, Protentokrát zbohatnem. Pavel Landovský zemřel 10. října roku 2014.

 

Byt Zdeňka Urbánka, Střešovická 64, Praha 6

Dostupné v: English | Česky

Ve vilové čtvrti v pražských Střešovicích bydlel na adrese Střešovická 64 spisovatel, překladatel a signatář Charty 77 Zdeněk Urbánek. V jeho bytě se sešli 6. ledna roku 1977 Václav Havel, Ludvík Vaculík a Pavel Landovský, aby nakompletovali 242 zásilek s prohlášením Charty 77, které byly určeny k rozeslání signatářům.

Byt Zdeňka Urbánka, Střešovická 64, Praha 6

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo