Chomutov, fotbalové hřiště
Zadní Vinohrady 4657, 430 01 Chomutov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Na fotbalovém hřišti pak začala jatka

Dostupné v: English | Česky

Ráno 9. června 1945 byla v Chomutově vylepena vyhláška, kterou se všem Němcům ve věku od 13 do 65 let nařizovalo dostavit se na městský fotbalový stadion s veškerými doklady, svršky a jídlem na tři dny. Otec Margarity Beranové sice nebyl Němec, ale špatně si vyhlášku vyložil. „Domníval se, že tam mají přijít všechni muži, kteří za války pobývali ve městě,“ vysvětluje pamětnice. „A tak tam šel jako trouba taky.“ Na fotbalovém hřišti pak začala jatka. Němci podezřelí z členství v SS a nacistických organizacích byli mláceni tyčemi, některým byly vypíchnuty oči, uraženo přirození, byli páleni na nahých tělech. Ostatní muži se museli seřadit do dvojstupu a pochodovat k hraničnímu přechodu u Moldavy. Transport čítal na čtyři tisíce mužů. „Kdo po cestě někdo nevydržel, zastřelili ho. Bylo to stejné, co předtím za války dělali Němci,“ vypráví Magrarita Beranová. Po cestě zemřelo na 60 lidí (nalezeno bylo 27 těl). Když průvod dorazil na hranice, odmítli jej  Rusové pustit dál. Transport se proto otočil a zamířil do pracovního tábora v Záluží, kde Margaritin otec strávil tři měsíce, než se rodině podařilo sehnat potvrzení, že se podílel na antifašistickém odporu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Margita Beranová, rozená Klarová

Margita Beranová, rozená Klarová

Narodila se 26.dubna 1930 v Chomutově jako jedináček smíšeného manželství Čecha a Němky. Otec pracoval jako vlakvedoucí na dráze a maminka byla v domácnosti a přivydělávala si bělením prádla. První tři roky chodila Margita do české školy v Chomutově, další ročníky vychodila v německé. Po válce absolvovala jednoroční kurs a vyučila se prodavačkou. Pracovala v papírnictví, v obchodním domě a později jako civilní zaměstnankyně na vojenském letišti u Žatce. Zde se seznámila se svým prvním mužem-letcem, kterého následovala do Prešova a později do Bechyně. V Bechyni její manžel zahynul při letecké nehodě a ona se vrátila zpátky do Chomutova. Při práci v lese se seznámila se svým druhým manželem a vychovala s ním své dva syny z prvního manželství.

Chomutov, fotbalové hřiště

Dostupné v: English | Česky

Ráno 9. června 1945 se dle městské vyhlášky na stadion v Chomutově dostavilo 5000 až 6000 mužů, u kterých byla pod patronací vojáků provedena důkladná prohlídka. Pátralo se především po členech SS, kteří se mezi muži ukrývali. Nakonec se našlo asi 15 nebo 20 z těch, kteří sloužili za války v SS. Ti pak byli odvedeni na druhou stranu hřiště, kde se museli vysvléknout do naha. Poté byli přivedení bývalí vězni koncentračních táborů, kteří se na SSmanny vrhli a začali je brutálně bít a pálit je hořícími pytli od vápna. I přes to že mnozí upadli do bezvědomí, bití nepřestávalo. Konec veřejnému výprasku udělal až sovětský poručík, který všechny ztýrané SSmanny zastřeli dávkou ze samopalu. Byl velmi rozčilen a trýznitelům vytkl jejich chování. Podle jho mínění se neměli dopouštět veřejně takových surovostí, ale rovnou nacisty zastřelit. Obyvatelé žijící v okolí stadionu měli přísný zákaz otevírat okna a nedívat se na stadion. I přes to, jedna zvědavá německá žena neodolala a okno i přes zákaz otevřela. Byla však spatřena vojáky vyvlečena a dostala výprask. Ostatní byli pak přes Jirkov, Jezeří a Novou Ves odvedeni pod vojenskou ostrahou k hranici se Saskem. Zde dva dny vojáci marně vyjednávali se sovětskou okupační správou, která je odmítla vpustit do své zóny a převzít za chomutovské Němce zodpovědnost. 11. 6. 1945 byli nakonec odvedeni do Záluží, kde byli internováni v prostorách bývalých zajateckých táborů a táborů pro nuceně nasazené. V Záluží pracovali na obnově chemické výroby a byli postupně propuštěni domů. Poslední z nich se na svobodu dostali až v létě 1946.

Chomutov, fotbalové hřiště

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo