Praha, Národní třída, bývalá jazyková škola
Národní 116/20, 110 00 Praha 1-Nové Město, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Řezali mě přes nohy pendrekem

Dostupné v: English | Česky

Když už jsem v davu skoro nemohla dýchat, uvědomila jsem si, že nějakým šíleným záměrem může být, abychom se na Národní navzájem ušlapali a že tady můžu zemřít,“ vzpomíná Klára Pospíšilová na zlomový okamžik demonstrace na Národní třídě 17. listopadu 1989. V tu chvíli jsem se rozhodla, že půjde proti kordonu příslušníků SNB. Říkala si, že ji sice můžou zmlátit, ale snad ji nezabijí. Jeden mladý policista jí skutečně uvolňuje cestu a nechává ji projít, aniž by ji praštil. Ten, který stojí za ním, se už ale na Kláru Pospíšilovou vrhne a mlátí ji pendrekem. Po skončení nakládačky má Klára nalomená dvě žebra. Dostane se do prostoru nikoho, kde k ní přibíhají dva muži v civilu v šedivých šusťákových kabátech. Natlačí ji na zeď, každý v ruce pendrek, a znovu ji začnou mlátit, tentokrát přes nohy. „V tu chvíli přišel jejich nadřízený v uniformě a ptal se: 'Co tady děláte?' Já už brečela bolestí a strachem, a tak jsem mu řekla, že vůbec nevím, co tady dělám,“ vypráví Klra Pospíšilová. „A on mi odpověděl: 'Tak se seberte a běžte odsud pryč.’ Běžela jsem za roh, kde stála opuštěná tramvaj 17 a v ní seděli lidé a nevěděli, co se pár metrů od nich děje za zvěrstvo.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Klára Pospíšilová

Klára Pospíšilová

V době demonstrace na Národní třídě byla studentkou třetího ročníku žurnalistiky. Z brutálního zásahu si odnesla dvě zlomená žera a bezpočet modřin. Druhý den navštívila s kamarádkou a spolužačkou Věrou Krincvajovou předsedu vlády Ladislava Adamce v jeho bytě, aby mu ukázaly svá zranění. Po revoluci psala pro Studentské listy, mezi roky 1992 a 1995 pracovala jako mluvčí vlády, kterou vedl Václav Klaus. Později byla poradkyní tehdejšího ministra zahraničí Josefa Zieleniece. Je spolumajitelkou PR agentury.

Praha, Národní třída, bývalá jazyková škola

Dostupné v: English | Česky

Násilně rozehnaná demonstrace na Národní třídě se chýlí ke svému závěru. Je 17. listopadu 1989, ve 21:10 je dav definitivně rozehnán. Ve 22:00 u obchodního domu Máj opět zasahuje pohotovostní pluk proti skupině asi 200 lidí, kteří pokládají v podloubí svíčky.

Praha, Národní třída, bývalá jazyková škola

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo