Akce Teroristé
Čáslav, sokolovna
Masarykova 471/34, Nové Město, 286 01 Čáslav, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Kat věšel na dvou šibenicích

Dostupné v: English | Česky

Sál byl naplněn k prasknutí, vybraní diváci z Čáslavi a okolí sledovali se zatajeným dechem monstrózní představení – politický proces před Státním soudem Praha se sedmičlennou skupinou Tomáš Kořínek a spol. Z výpovědí obžalovaných, kteří se přiznávali k velezradě, sabotážím, účasti na vraždách komunistických funkcionářů a dalším trestným činům páchaným především v nedalekých Žlebech, vyplývala existence rozvětveného protistátního spiknutí. 

O elektrizující atmosféře zinscenovaného procesu a jeho politickém pozadí si lze učinit obrázek z následující pasáže rozsudku: „Na jedné straně lidově demokratická republika, jejíž právní řád nás učí a vychovává k poctivé práci a k vyšší morálce dle vzoru sovětského občana – na druhé straně dnes souzená skupinka representuje výsledek a cíl výchovy kapitalistické společnosti. Na jedné straně pracující lid se snaží za vedení Sovětského svazu napravit to, co napáchala fašistická okupace, a učíme se vyšší formě demokracie – na druhé straně západní imperialisté pokračují tam, kde nacistický fašismus v r. 1945 po úderu Rudé armády byl umlčen. Zatím, co se ještě nezahojily rány způsobené nacistickými koncentračními tábory, západní váleční štváči propouštějí tvůrce koncentračních táborů a nacistické generály z vazby, aby na povel z Wall Streetu pochodovali opět na východ a šířili tam svoji fašistickou kulturu ve formě plynových komor za americké dolary. Tyto skutečnosti nemohou západní imperialisté vyvrátiti, a proto importují do naší republiky svoje špiony a vrahy a proto se obracejí na Kořínky, Kruliše a Stoupy.“ 

Bylo 15. řezna 1951, když soudce vynesl rozsudky - Tomáš Kořínek a jeho bratr Vladimír obdrželi trest smrti, stejně tak Bohumil Kruliš. Ferdinand Stoupa od soudu odešel s trestem odnětí svobody na 20 let. Ostatní tresty zněly na 3, 12 a 18 let těžkého žaláře. Samozřejmostí byla konfiskace veškerého majetku odsouzených. Na zmiňovaný proces v čáslavské Sokolovně navázal v červnu v Praze proces s 22 člennou skupinou Jiří Klečka a spol. Zde již naštěstí žádný absolutní trest nepadl. K výkonu tří hrdelních trestů došlo ve věznici Praha-Pankrác dne 10. dubna 1951. Kat vězně věšel na dvou šibenicích a to v tomto pořadí: Bohumil Kruliš, Tomáš Kořínek a Vladimír Kořínek. Život posledně jmenovaného vyhasl na popravčím zařízení po šesti minutách dušení, v 5 hodin 55 minut.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Čáslav, sokolovna

Dostupné v: English | Česky

Čáslavská sokolovna byla postavena v roce 1911 v secesním slohu podle plánů zdejšího rodáka, stavitele Josefa Skřivánka. Na počátku 20. let 20. století prošla úpravami a v roce 1958 byla zapsána do seznamu nemovitých kulturních památek. Ve dnech 13. – 15. března 1951 se zde však odehrávalo něco docela jiného než sportovní aktivity. Komunisté proměnili zdejší tělocvičnu na improvizovanou soudní síň, aby tu uspořádali veřejný monstr monstrproces s lidmi obviněnými z domnělého protistátního spiknutí. 

 

Čáslav, sokolovna

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo