Tábor, okresní soud
nám. Mikuláše z Husi 43/4, 390 01 Tábor, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Tátu zatkli den před Vánoci

Dostupné v: English | Česky

Jednou z metod, kterými chtěli komunisté donutit sedláky vstoupit do JZD, byly nereálné povinné odvody zemědělské produkce. Rodině Rukavičkových z nedalekých Větrovů tak nejprve odebrali čtyři hektary pronajatých polí, zakázali porážku dobytka a postupně zkonfiskovali hospodářské stroje. Marně se pak sedlák Augustin Rukavička bránil, že za takových podmínek nemůže dodávky splnit. Nejprve byl odsouzen k pokutě 1000 Kčs a v roce 1950 byl den před Vánoci zatčen a odveden do věznice okresního soudu v Táboře. „Stáli jsme s mamkou okolo stromku a plakali,“ vzpomíná Rukavičkova dcera Miloslava.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslava Nováková, rozená Rukavičková

Miloslava Nováková, rozená Rukavičková

Narodila se 28. dubna 1942 v Táboře. Pochází z rodiny zemědělců, která v roce 1905 koupila hospodářství na Větrovech. Návrat k pokojnému hospodaření v poválečných letech zpřetrhala násilná kolektivizace. Rukavičkovi chtěli vytrvat, hospodařit na svém a ubránit se vstupu do družstva. Rodina proto byla po léta perzekvovaná, trpěla hlady, čelila udáním a musela platit pokuty za nedodržení povinného odvodu dávek. Od patnácti let se Miloslava musela živit sama. Po jedenáctiletce nastoupila na práci v lese a navštěvovala zemědělskou školu v Táboře. Nakonec musela vstoupit do družstva, kde pracovala v kravíně a teletníku. Poté, co v roce 1961 zemřel její otec, musela se starat o hospodářství sama. Její nemocná maminka totiž ležela v nemocnici – trápila ji kýla a trpěla srdečními problémy. V roce 1966 se Miloslava vdala a měla dvě děti. Ve větrovském družstvu dřela 19 let, potom pracovala 16 let v laboratoři Čistící stanice osiv. Statku na Větrovech se nevzdala a stále na něm hospodaří.

Tábor, okresní soud

Dostupné v: English | Česky

Hlavní soudní budova na náměstí Mikuláše z Husi byla postavena roku 1871 v bývalé klášterní zahradě pro účely tehdejšího krajského soudu. Jde o jednoduchou dvoupatrovou budovu orientovanou směrem do sadů pod městskými hradbami s výrazným rizalitem, který je zakončen štítem. V interiéru se zachovaly původní konstrukce, ve sklepech zploštělá valená klenba, v hlavní střední síni zrcadlový strop. Už od roku 1958 je chráněna jako nemovitá kulturní památka.

Tábor, okresní soud

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo