Když se na Táborsku oraly meze
Větrovy, bývalé JZD
Větrovy 104, 390 01 Tábor, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Šikana od družstevnic

Dostupné v: English | Česky

Miloslavě Novákové, rozené Rukavičkové, bylo 19 let, když přišla o otce, řešila finanční problémy kolem dědictví a musela zvládnout všechny práce na statku. Její nemocná matka ležela v nemocnici, trápila ji kýla a problémy se srdcem. A pak tu byla škola, kterou nechtěla přerušit. Ročníkové zkoušky zvládla, byla ale zcela vyčerpaná a jednou se ve škole zhroutila na lavici.

Jejího stavu využili funkcionáři JZD a vyrukovali s přihláškou do družstva. Miloslava odolala, přihlášku nepodepsala, povinnosti jít pracovat do JZD však neunikla. Její matka se nabízela, že tam půjde za ni, o starší nemocnou paní však zájem neměli. Pro družstevnice byl příchod Miloslavy příležitostí, jak ji ponížit a šikanovat. Dostávala horší práci a za ni jen málo peněz.

A pak se chodilo do kravína a moje sousedka, hodná ženská, která dělala měsíc přede mnou, mi všechno připravila, umyla, dojačky atd.,"vzpomíná MIloslava Nováková. Ráno jsem tam šla ve 3:30, nasadila jsem dojačky a spadly. Znovu jsem to zkoušela, zas to spadlo. A jedna žena vykoukla zpoza krav a zle řekla: ,Chodí na zemědělku, tak ať si poradí.‘ Ale našla se hodná paní, divila se, jak je to možné, že mi to Zdena všechno připravila, a nejde to. Tak jsme to rozebraly – a oni mi rozšroubovali pulsátor, aby tam nebyl podtlak. Tak to byly začátky v družstvu.“

V hospodářství Rukavičkových zbyly tři krávy a dvě kozy. Pro Miloslavu druhá směna, jedna těžká práce za druhou. Finanční situace rodiny byla zoufalá. Nemocná maminka neměla nárok na důchod. Rok v nemocnici se jí také nezapočetl, a když pak začala pomáhat v družstvu, nesplnila předepsané jednotky a opět jí nebyl odpracovaný čas započítáván. Miloslava se rozhodla, že jí pomůže.

V obci byl otevřený nový teletník se 40 telaty. „Ráno jsem tam šla, vyházet hnůj od 40 telat, měli jsme telata od 120 do 200 kg. Krmila se zeleným, nasečené, dlouhé, dnes je to nařezaný. Když to přivezli, muselo se to skopat z toho vozu a rozházet, aby se to nezapařilo, a do jeslí všechno zvedat. Ráno jsem jí šla natrhat zelený krmení, vyvozit od 40 telat hnůj, doma podojit krávu, už jsme pak měly jen tu záhumenkovou. Vzít mléko do mlékárny a pak na celý den do rostlinný. Přišla jsem z práce, šla jsem zas vynosit hnůj – ona pití pak už dala a zametla a nastlala, to už zvládla. Prostě ty těžké práce jsem musela udělat, bylo toho tenkrát opravdu dost.“

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslava Nováková, rozená Rukavičková

Miloslava Nováková, rozená Rukavičková

Narodila se 28. dubna 1942 v Táboře. Pochází z rodiny zemědělců, která v roce 1905 koupila hospodářství na Větrovech. Návrat k pokojnému hospodaření v poválečných letech zpřetrhala násilná kolektivizace. Rukavičkovi chtěli vytrvat, hospodařit na svém a ubránit se vstupu do JZD. Rodina proto byla po léta perzekvovaná, trpěla hlady, čelila udáním a musela platit pokuty za nedodržení povinného odvodu dávek. Od patnácti let se Miloslava musela živit sama. Po jedenáctiletce nastoupila na práci v lese a navštěvovala také zemědělskou školu v Táboře. Nakonec musela vstoupit do JZD, kde stejně jako její maminka vykonávala ty nejtěžší práce. V roce 1966 se Miloslava vdala a měla dvě děti. Obě vystudovaly vysokou školu, ale režim ztěžoval život i jim. Novákovi na Větrovech stále hospodaří.

Větrovy, bývalé JZD

Dostupné v: English | Česky

Malá ves nedaleko Tábora se po sametové revoluci proměnila v příměstský satelit. Z bývalého JZD už zbyla jen jedna hospodářská budova, čp. 104. Prasečáky, teletníky, kravín a stodoly se rozkládaly na obou stranách ulice, kde teď stojí satelitní domky (čp. 132–137, 115–123 a další). Původní hospodářská stavení najdete ve východní části obce poblíž kaple Nejsvětější Trojice a po cestě k místní ZOO. Mají nejnižší popisná čísla.

Větrovy, bývalé JZD

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo