Monstrproces „Vetejška a spol.“
Dolní Bojanovice, náves
Hlavní 520, 696 17 Dolní Bojanovice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Sovětská ptákovina

Dostupné v: English | Česky

Na místě dnešního moderního obecního domu, který dominuje návsi, stálo na konci 40. let kino, jehož program vzbuzoval nelibost místních antikomunistů. „My jsme napsali v kině na plátno ,Nevěřte komunistům, komunisti jsou zrádci národa.‘ A kdosi dole dopsal: ,Tak dopadne každý komunista,‘“ vypráví Petr Vymyslický, který tehdy chodil do Skautu. „Promítali totiž pořád dokola sovětský film Ona brání vlast, a byl strašný. Hrál se pořád, nic jinčího nešlo a my jsme chtěli, ať tam dají něco jiného. Vyprávělo se v něm, jak jedna sovětská hrdinka postřílela divizi Němců. A když už ji věšeli, tak jeden z nich oprátku ustřelil. Ptákovina.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Petr Vymyslický

Petr Vymyslický

Narodil se 4. května 1931 v katolické rodině pracovníka na stavbách v Dolních Bojanovicích. Po válce se stal členem Junáka a po únorovém převratu v roce 1948 se zapojil do akcí bojanovické ilegální skupiny kolem Pavla Hubačky, kterou založili místní skauti. Účastnil se protikomunistických provokačních i agitačních akcí, zapletl se do událostí kolem vraždy Aloise Dyčky Jaroslavem Vetejškou. V procesu s Vetejškou a spol. dostal 20 let, z toho si odpykal 11 roků nejprve na Borech, poté v táborech Vojna a Bytíz. Po propuštění získal práci v geologickém průzkumu. Petr Vymyslický zemřel 29. července 2014.

Dolní Bojanovice, náves

Dostupné v: English | Česky

Zatímco komunisté získali v roce 1946 ve volbách v českých zemích více než 40 % hlasů, v Dolních Bojanovicích dostali jen 12 %. Drtivě zde s 82procentní podporou zvítězili lidovci. O dva roky později, v prvních totalitních volbách jednotné kandidátky pod vedením komunistů, volilo v Dolních Bojanovicích 67 procent lidí „bílým lístkem“, což byl protest, k němuž se v celostátním měřítku odhodlal jen každý desátý. Není divu, že komunistům ležely Dolní Bojanovice v žaludku, zvláště když se po čase pasivní odpor proti diktatuře změnil v aktivní odboj.

Dolní Bojanovice, náves

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo