Krzystkowice (dříve Christianstadt)
pobočka koncentračního tábora Gross-Rosen · Krzystkowice, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Nebylo to lidské, ale lidštější než jinde

Dostupné v: English | Česky

Do Christianstadtu byla Anna Hyndráková převezena z ženského lágru v Osvětimi v červenci 1944. „Tři dny nám tam nikdo nedal nic najíst. Dost jsme tam dřely a dělaly těžkou práci, ale vcelku jsme to považovaly za docela dobrý tábor. Taky nás hlídaly esesačky, které neměly vzor krutostí… Byly blbý, nevzdělaný, zlý, ale nebyly to takové sadistky jako v Osvětimi. Jedna ženská tady porodila mrtvé dítě a ony ji hnaly příští den do práce. Měly jsme německého mistra, komunistu z Postupimi. My jsme mu řekly, že tahle včera porodila, a on jí ustlal v kůlně na nářadí a ona tam mohla spát a odpočívat.“ V Christianstadtu se vstávalo kolem třetí ranní, pracovalo se od šesti. Před i po návratu z práce se odehrávalo sčítání na apelplacu. „Po návratu z lágru jsme zase stály apel, než nás ty nány spočítaly, protože to byl pro ně nepřekonatelný problém. Nemohu říct, že by to byly lidské podmínky, ale byly lidštější než kdekoli jinde. Nebyl tam ten ,příklad‘ vyhlazování. I když třeba, když někdo porodil... tak ženský zabalily novorozeně do novin a na kole ho odvezly zakopat do lesa. Žádné něžné duše to nebyly. Ale pokud tam člověk neumřel, tak přežil.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Anna Hyndráková

Anna Hyndráková

Anna Hyndráková, rozená Kovanicová, se narodila v roce 1928 v židovské rodině. V říjnu 1942 s celou rodinou odjela transportem do terezínského ghetta. V létě 1944 byla rodina vybrána k převozu do Osvětimi. Zdejší selekcí prošla z celé rodiny jenom Anna, rodiče, stejně jako sestra s malým dítětem, zahynuli v plynových komorách. Anna Kovanicová prošla několika dalšími tábory, spolu se dvěma kamarádkami se jí podařilo uprchnout z pochodu smrti, který byl vypraven z Christianstadtu do tábora Bergen-Belsen. Po několika dnech byly chyceny SS a poslány do pracovního tábora Niesky a poté do Görlitz. Z Görlitz odešla Anna Kovanicová počátkem května 1945.

Krzystkowice (dříve Christianstadt)

Dostupné v: English | Česky

Od července roku 1944 se v Krzystkowicích nacházel pobočný tábor koncentračního tábora Gross-Rosen. Ženy, které sem byly převezeny z Osvětimi, pracovaly v muniční a chemické továrně. V koncentračním táboře bylo vězněno až tisíc vězeňkyň. Krzystkowice jsou od roku 1988 administrativně spojeny se sousední obcí Nowogród Bobrzański a celé sídlo nese jméno druhé z obcí.

Krzystkowice (dříve Christianstadt)

Na tomto místě

Nebylo to lidské, ale lidštější než jinde

Nebylo to lidské, ale lidštější než jinde

Anna Hyndráková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo