Rychnov
barák Květy a Jana Princových · 24095, 405 02 Verneřice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Rozloučení s Paulem Wilsonem

Dostupné v: English | Česky

Na večírku, který Princovi pořádali 9. července 1977 na rychnovském baráku, se sešlo více než dvě stě lidí. Přijeli se rozloučit s Kanaďanem Paulem Wilsonem, bývalým členem skupiny Plastic People of the Universe. Komunistické úřady se jej bez udání důvodů rozhodly vyhostit.

Obyvatelé baráku tušili, že se komunisté pokusí jejich akci narušit, a tak se snažili nezavdat jediný důvod k zásahu. Koncert se pořádal v uzavřeném sálu, aby hudba a smích nerušily sousedy, Jan Princ všechny požádal, aby na dvoře nedělali rámus. Komunisté si však důvod „vyrobili“ sami. Za barákem Princových odpálili dva dělobuchy a krátce nato už stáli u dveří. Pod záminkou páchání výtržností a narušování nočního klidu si vynutili vstup dovnitř. Vyzvali všechny hosty, aby si připravili občanské průkazy a shromáždili se v sálech v přízemí. Dům obklíčili. Hosty pak jednotlivě vypouštěli ze sálu, zapisovali jejich jména, adresy a zaměstnavatele a posílali je do horního patra.

Po celou dobu této policejní akce, která trvala přes hodinu, byl dům uzavřen a nikdo jej nesměl opustit. Při kontrole návštěvníků nebyly zjištěny žádné závady a ani jejich chování nezavdalo nejmenší příčiny k zakročení. Přesto příslušníci Veřejné bezpečnosti rozvezli několik lidí do okolních lesů, kde je vysadili, devět osob, mezi nimi Milana Hlavsu, Svatopluka Karáska, Jiřího Němce, Jana Prince a Miluši Števichovou vzali do vazby. Ostatní přítomné vyzvali, aby okamžitě opustili dům a rozešli se. Venku hosty čekalo překvapení. Sedmi osobním vozům a motocyklu „neznámí pachatelé“ během policejní razie prořezali 11 pneumatik, ulámali zrcátka a stěrače a uřezali kabel u motocyklu.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Květa Princová, rozená Veselá

Květa Princová, rozená Veselá

Narodila se v roce 1950 v Lipníku nad Bečvou. Vystudovala VŠCHT v Praze v oboru makromolekulární chemie. V 70. letech se v bytě rodiny Němcových seznámila s lidmi z undergroundu a poznala tu i svého budoucího muže Jana Prince. V roce 1976 společně koupili dům v Rychnově, kde pořádali přednášky a setkání svobodomyslných lidí a který zároveň sloužil jako dům na půl cesty pro lidi s psychickými problémy. V roce 1978 jim komunisté dům bez náhrady vyvlastnili. To samé se opakovalo s domem v Robči a Mastířovicích. V roce 1986 se odstěhovali do Nenakonic poblíž Olomouce, kde Květa Princová žije dodnes. Po revoluci vystudovala humanitní vysokou školu, vedla kancelář olomouckého primátora, pracovala v charitě a spoluzakládala obor sociální a humanitární práce. Dnes je odbornou asistentkou na Katedře křesťanské sociální práce na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Rychnov

Dostupné v: English | Česky

Květa a Jan Princovi koupili barák v Rychnově v roce 1976, kdy začal hon na máničky z undergroundu, které povětšinou znali a s mnohými se přátelili. Dům proto pořizovali s ideou, že tu vytvoří „open house“, otevřený dům, kde by našli útočiště lidé, které státní moc nějakým způsobem perzekvovala. Kromě nich tu tak bydleli jejich pražští přátelé Miluše Števichová a kytarista Zdeněk „Londýn“ Vokatý a od léta 1976 také písničkářka Dagmar Ptášková, která začala s Londýnem chodit a později si ho i vzala.

Kromě pražských hostů sem téměř každý víkend začali jezdit i noví přátelé ze severních Čech, hlavně z Teplic, Ústí nad Labem a Děčína, takže se Rychnov stal jakousi spojkou mezi Prahou a severem. Barák byl v kritickém stavu, a tak se tu kromě koncertů, divadelních představení a přednášek především pracovalo – dům získal novou střechu, dveře, opravovala se okna a poškozené zdi. Jan a Květa Princovi se však brzy dostali do hledáčku policie. Agrese komunistického režimu se vyhrotila poté, co podepsali Chartu 77. Oba byli vyhozeni z práce a na popud StB jim komunistický stát barák vyvlastnil pod záminkou vybudování zastávky a nové točny autobusu. Přes námitky majitelů a dalších obyvatel jej v roce 1978 vyhodili do povětří.

Rychnov

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo