Dolní Paseka, křižovatka
Dolní Paseka 8, 584 01 Kamenná Lhota, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Ženský chtěly vyhodit tajemníka z okna

Dostupné v: English | Česky

Dolní Paseka, samoty rozházené po stráni, patřila k farnosti Zahrádka. P. Josef Toufar chodíval k Rýdlům do čp. 8 pravidelně o nedělích, když se tam scházeli sousedé na besedu a na mariáš, křtil jim děti. Josef Rýdl byl svědkem štvanice, která se po únorovém puči 1948 strhla proti Josefu Toufarovi: „To už bylo v 48. roce, moc převzali komunisté, přitom všechna mládež šla za Toufarem. Komunistům se nedařilo nic zorganizovat, vždy měli prázdný sál, skoro nikdo tam nešel. Tak se snažili Toufara vyšpicovat. Přeložili ho do Číhoště. Vzpomínám si, když se Toufar loučil, kostel byl plný, lidé plakali. Nějaká Kořínková byla tak rozzlobená, až vykřikla: ,My pana faráře nedáme, tohle dělají komunisté!‘ Vběhla i s dalšími ženskými na radnici a chtěly tam vyhodit tajemníka z okna ven. Tak byly rozzlobený.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Josef Rýdl (1915–2008)

Josef Rýdl (1915–2008)

Pocházel z Dolní Paseky, kde celý život žil jako soukromě hospodařící zemědělec. V roce 1938 se jako vojín účastnil mobilizace v Sudetech. Aktivní křesťanský laik, farník P. Josefa Toufara. V roce 1948 podepsal petici proti přeložení Josefa Toufara ze Zahrádky. V 50. letech mu byly pole a zemědělské stroje zestátněny. Po roce 1990 své hospodářství spolu se synem Josefem obnovil.

Dolní Paseka, křižovatka

Dostupné v: English | Česky

Křižovatka státní silnice s odbočkou na původní silnici, která spojovala Zahrádku s Ledčí a Čáslaví. V 70. letech, na počátku napouštění přehrady Švihov, byla původní silnice na několika místech zaplavena, a proto se musela vybudovat nová silnice. Z té původní zůstaly jen krátké úseky se stromy a patníky. V těsné blízkosti silnice leží osada Dolní Paseka, která patřila k farnosti Zahrádka.

Dolní Paseka, křižovatka

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo