Studnice
Studnice 33, 592 31 Nové Město na Moravě, Česko
  • Příběh
  • Místo

Zimě zdar!

Dostupné v: English | Česky

V noci 28. prosince obcházejí oba parašutisté Herálec a za ním nastupují cestu zalesněnou částí Vysočiny kolem Žákovy hory. Jdou po cestě na Kadov, pak zahýbají po lesní cestě a přes lesík směrem do Studnice. Značně vyčerpání přicházejí za štěkotu psů do Studnice kolem 5 hodin ráno. Bojí se prozrazení, a tak se stahují do lesa jižně od Studnice a čekají na rozednění. Věděli, že v prvním stavení od lyžařského můstku bydlí Cyril Musil – jejich kontaktní osoba. Tento můstek, který postavil Cyril Musil, sloužil jako poznávací znamení.

 

Rudolf Pernický nechal Leopolda Musila hlídat zavazadla, a za rozednění vyšel pěšinou z lesa a spatřil lyžařský můstek nad opuštěným lomem. Vešel zadem do dvora statku a oslovil první lidi, které potkal – rodinu ze Slovenska, která zde pomáhala. Oslovil chlapíka, který měl ruce v kapsách, v ní pistoli. Rudolf Pernický vyslovil heslo „Zimě zdar!“, chlapík odpověděl: „Proboha, vy vypadáte!“ Rudolf Pernický oznámil, že mám dole v lese parťáka s materiálem a zda zde bydlí Cyril Musil. Byl pak přijat paní Musilovou, která byla vyvolána ven. Opět se jí zeptal na manžela. 

 

Zanedlouho vyšel ven Cyril Musil a pozval Rudolfa Pernického dál.Ten se mu představuje krycím jménem Pavlík, dle občanské legitimace, kterou byl vybaven z Londýna. Říká Cyrilu Musilovi, že si jistě pamatuje na příslib, který učinil a že se hlásí pod heslem „Zimě zdar!“ – toto heslo bylo dojednáno v červenci 1944, když se připravovalo vysazení. Na to si Cyril Musil musil vzpomenout a vydali se s lyžemi a saněmi, aby dovezli batohy a Leopolda Musila z lesa, kde se předtím schovával. Předtím dostal štamprli slivovice, po které by „jak mátoha“. Doprava zavazadel šla výborně – statek byl na okraji vesnice, takže je prakticky nikdo neviděl – dorazili zpět v pořádku i se zavazadly. 

 

Nejdřív byli pohoštění a ošetřeni. Byli pořádně omrzlí – ponožky jim přimrzly k nohám. Poté ulehli k zaslouženému spánku – po namáhavém pochodu spali půl druhého dne v Musilovic peřinách jako nemluvňata.

 

Ještě téhož večera přichází na parašutisty velitel skupiny gen. Svatoně kpt. Zdeněk Bříza a 1. 1. 1945 navazují styk s vojenským zplnomocněncem R-3 pplk. Richardem Štainerem – Veselým a ppor. Františkem Širokým z paraskupiny Calcium, kterému předali krystaly pro jejich radiostanici Miladu, ten zároveň potvrdil jejich totožnost. Poté mohli začít plnit své poslání.

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Studnice

Dostupné v: English | Česky

Původ vesnice je znám na území pánů z Medlova, kteří byli předky pánů z Pernštejna. První písemný záznam je z roku 1348, který byl nalezen mezi odprodanými pozeky, jako Čtyři Studně – dnešní Studnice, uváděna od roku 1384. Znak s rumpálem a okovem dostali s vlastní pečetí roku 1749.

 

Během druhé světové války zde našlo na statku Cyrila Musila útočiště několik výsadkových skupin jako R 3, CALCIUM, TUNGSTEN, PLATINUM-PEWTER a BAUXITE.

 

Cyril Musil (1907-1977) se snažil odbojářům vždy pomoci. Jeho statek sloužil jako jedno z velmi důležitých center nekomunistického odboje (dnes zde můžeme vidět pamětní desku).

 

Roku 1949 byl odsouzen na 20 let. Z vězení se mu podařilo utéct do Kanady, kde i zemřel. 

Studnice

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo