Drozdovská Pila
pomník partyzánského velitele J. Háječka · Drozdov 5, 789 01 Drozdov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Snažili se nás zlikvidovat

Dostupné v: English | Česky

Bořivoj Janhuba se jako člen partyzánské skupiny Zábřeh často vyskytoval v lesích v okolí Drozdovské Pily. Vzpomíná, že se tam v roce 1944 zúčastnil jedné přestřelky s ozbrojenou skupinou. „Stříleli jsme po nich, aby nás neobklíčili. Museli zůstat stát a toho jsme využili k útěku. Nemohli jsme se jim postavit, protože jsme měli málo zbraní.“ Následkem dlouhodobého ukrývání v lesích Bořivoj Janhuba nedlouho po této akci těžce onemocněl zápalem plic a hnisavou angínou. Léčil se v domě v blízkém Janoušově. Měl štěstí v neštěstí, protože díky nemoci se vyhnul zátahu protipartyzánských jednotek na Drozdovské Pile, který se konal v září 1944. Byla to největší protipartyzánská akce v kraji a byl při ní zastřelen velitel partyzánů Jan Háječek. Krátce nato se musel těžce nemocný Bořivoj Janhuba přesunout na bezpečnější místo. „Stavili jsme se na Drozdovské Pile a znovu nás tam začali obkličovat. Podařilo se nám utéct a mě dali k bratrovi do Ráječku, kde jsem ležel s horečkou, zápalem plic a hnisavou angínou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Bořivoj Janhuba

Bořivoj Janhuba

Narozen v roce 1925 v Zábřehu na Moravě. Během druhé světové války se zapojil do odbojové činnosti. Pomáhal ukrývat uprchlé zajatce, rozdával protifašistické letáky a prováděl sabotážní činnost na německých vlacích. Dne 24. května 1944 po vlně zatýkání utekl do lesů a přidal se k partyzánům, a to k tzv. skupině mladých Zábřeh. Partyzánům se nedostávalo zbraní, proto se věnovali hlavně podvratné činnosti. Až ke konci války se pamětník zúčastnil několika ozbrojených útoků na německé vojáky. Roku 1948 byl po prověrkách vyškrtnut z KSČ. Od roku 1948 až do důchodu pracoval v Jednotě Zábřeh.

Drozdovská Pila

Dostupné v: English | Česky

Osada Drozdovská Pila byla před 2. světovou válkou oblíbenou turistickou destinací. Koncem války se okolní lesy staly útočištěm partyzánské skupiny Zábřeh. Při největší protipartyzánské akci v tomto kraji, které se zúčastnily stovky německých vojáků, byl 23. září 1944 zastřelen velitel partyzánů Jan Háječek. Dnes tuto událost připomíná pomník v lese.

Drozdovská Pila

Na tomto místě

Snažili se nás zlikvidovat

Snažili se nás zlikvidovat

Bořivoj Janhuba
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo