Prague, Bartolomějská Street
Former secret police (StB) interrogation and detention prison · Bartolomějská 306/7, 110 00 Prague-Prague 1…
  • Příběh
  • Místo

Školení ve vnitřní svobodě

Dostupné v: English | Česky

Tomáš Halík na konci sedmdesátých let a v osmdesátých podstoupil kvůli svým kontaktům s disidenty řadu výslechů, a jak sám říká, nebyl při nich týrán jako odpůrci režimu v 50 letech. StB na něj ovšem vyvíjela psychický nátlak, který pro něj byl, jak říká, podstatnou životní zkušeností: „Člověk měl pocit, že je v takovém rentgenu, který přesně zaznamenává jeho slabá místa, to, po čem touží: ‚Určitě byste rád zase přednášel na univerzitě, to bychom mohli zařídit, určitě byste rád zase cestoval, to není problém, tady to podepište.‘ Nebo na opačnou notu: ‚To víte, máte starou maminku, možná kdybyste se o ni nemohl starat, to by bylo těžké.‘ Bylo to takové školení ve vnitřní svobodě,“ popisuje Halík. Estébácké oddělení proti vnitřnímu nepříteli běžně využívalo IV. správa SNB tzv. sledovačku a VI. správu zpravodajské techniky tzv. odposlechy, pátrala po kompromitujících materiálech, která posléze využívala k vydírání a zastrašování: „Prozradili mi, že pátrali v mém životě, ale nic nenašli. Zdálo se mi, že to u některých z nich vzbudilo určitý typ respektu,“ usmívá se Tomáš Halík. Paradoxně StB nepřišla na to, že Halík je tajně vysvěceným knězem.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., se narodil 1. června 1948 v Praze v rodině literárního historika PhDr. Miroslava Halíka a jeho ženy Marie Halíkové (roz. Wimmerové). Vystudoval sociologii a filozofii na UK v Praze (1966–1971). Sovětská invaze v roce 1968 ho zastihla na studijním pobytu v Británii. Rozhodl se vrátit a zůstat v Praze. Až do roku 1989 nemohl z politických důvodů přednášet; pracoval jako sociolog, psycholog a později jako psychoterapeut (1970–1990). Působil v kulturním a náboženském disentu (bytové semináře, samizdat, podzemní církev). Roku 1978 byl tajně vysvěcen (v bývalé NDR) na kněze a v osmdesátých letech patřil k nejbližším spolupracovníkům Františka kardinála Tomáška. Po roce 1989 zastával několik významných církevních funkcí a působil jako poradce Václava Havla. Je profesorem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, rektorem univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze a prezidentem České křesťanské akademie.

Prague, Bartolomějská Street

Dostupné v: English | Česky

The street acquired its oldest name, Benátská, after the poor local neighbourhood and the brothel called Benátky (Czech for “Venice”). The street was known as V Jeruzalémě or Jeruzalémská from the 14th to the early 18th centuries after Nový Jeruzalém – a preacher seminar and refuge for penitent women that Jan Milíč of Kroměříž founded on the parlour house lot in the latter half of the 14th century. Police buildings are in the location today. At the end of the 19th century, the Grey Sisters nuns took care of the sick and abandoned there. The convent was finally evicted in 1949. The detention prison of the StB was set up in the building known as "Kachlíkárna" (tile house) in 1947. In October 1952, it also housed the pre-trial custody prison of Prague I and after further organizational development it was finally shut down in September 1963. In 1950, it had a capacity of 120 inmates but it was grossly exceeded at times. Up to 45 inmates would at times be located in a cell intended for 12. The Kachlíkára also served as the main seat of the StB (Bartolomějská 14). Today, the building serves the Police of the Czech Republic. The administration of the StB housed in Bartolomějská Street 10. After the Velvet Revolution in 1989, the Institute for the Documentation and Investigation of Communist Crimes was established here. The investigation methods of the StB are comparable to those of the Gestapo. Corporal and mental torture was the standard method of interrogation. Tens of thousands of Czechoslovak citizens went through the building.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo