Praha 3 - Žižkov, ulice Jana Želivského
boj o usedlost Pražačka · Jana Želivského 1686/41, 130 00 Praha-Praha 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Velitel mrtev

Dostupné v: English | Česky

Jaroslav Staněk se jako člen skautského oddílu 52, který za války vyvíjel činnost i přes zákaz nacistů, zúčastnil Pražského povstání na Žižkově. „Časně ráno 6. května 1945 jsme pod vedením naší spojky Jaroslava Bočinského vyrazili na konec Želivského (tehdy Mladoňovičovy) ulice s cílem dobýt zemědělskou usedlost Pražačka. Ta se nacházela v dnešní Koněvově ulici, přímo naproti ‚kulatému‘ činžáku stojícímu na konci Želivského ulice,“ vypráví pamětník. „Zalehli jsme za nízkou barikádu z dlažebních kostek, postavenou v místě dnešního přechodu pro chodce na Želivského ulici. Byla to jedna z mnoha barikád, které v žižkovských ulicích vybudovali občané na výzvu rozhlasu. Z usedlosti Pražačka se ozvala střelba. Jaroslav Bočinský nám řekl, že Němci mají ve dvoře velkorážný čtyřhlavňový kulomet, že tedy vyleze do podkroví kulatého domu a shora svým lehkým kulometem Němce zlikviduje. Měl také krýt náš útok, až budeme házet ruční granáty a střílet. Čekali jsme, až Bočinský zahájí palbu. Když začal, ozvala se střelba z německého čtyřhlavňového kulometu vybaveného pancéřovým štítem. Bočinského zbraň vzápětí utichla. Zůstali jsme ležet za barikádou, připraveni k útoku. Pak se jeden z nás vydal za Bočinským zjistit, co se stalo. Vrátil se s hroznou zprávou – Bočinský je mrtev, německá střela ho zasáhla přímo do prsou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Staněk

Jaroslav Staněk

Narodil se 16. února 1926 v Nové Cerekvi na Vysočině. Rodina se záhy přestěhovala na pražský Žižkov, kde Jaroslav navštěvoval obecnou školu a poté gymnázium na Dvořákově ulici. V roce 1942 začal studovat strojní průmyslovku v Betlémské ulici. Už o dva roky dříve založil s dalšími žižkovskými chlapci skautský oddíl, který byl na ústředí zaregistrován pod číslem 52. Krátce nato Němci skauting zakázali, a tak se chlapci museli uchýlit do ilegality. Během Pražského povstání se Jaroslav Staněk se skauty zúčastnil bojů na žižkovských barikádách i v centru Prahy. V únoru 1946 vstoupil do KSČ. Vystřídal řadu zaměstnání, pracoval na Hlavní správě výchovy a osvěty Ministerstva národní obrany (MNO), na Vojenské inženýrské akademii, v oddělení pro plánování výzbroje MNO, ve vojenském oddělení Úřadu předsednictva vlády, na generálním štábu a v letech 1968–1990 ve Výzkumném ústavu matematických strojů.

Praha 3 - Žižkov, ulice Jana Želivského

Dostupné v: English | Česky

Během Pražského povstání se rozhořely boje o původně zemědělskou usedlost Pražačka, která za války sloužila jako kasárna V. Sturmbann der SA – Standarte Feldherrnhalle. Mladí fanatičtí nacisté od začátku povstání terorizovali okolí. Dne 5. května 1945 zavlekli do kasáren několik desítek rukojmí, které pak na dvoře mučili a posléze zastřelili. Takto si počínali i v následujících dvou dnech. Neváhali popravit ani štábního strážmistra Václava Bečváře, který do kasáren vstoupil jako vyjednávač s bílou vlajkou. Téhož dne, 7. května 1945, posílilo zdejší posádku sedm německých tanků, z nichž jeden se Pražanům podařilo zničit. Boje však trvaly až do následujícího dne, kdy Němci kapitulovali. V průběhu čtyřdenních bojů zde položilo život přes čtyřicet Čechů. Dne 8. května 1945 ve večerních hodinách, po podpisu kapitulace, opustila posádka SA Pražačku a u Hindenburgových kasáren v Karlíně se připojila k dalším německým útvarům procházejícím Prahou směrem k pozicím 3. americké armády. Existence usedlosti, která stála jinde než dnešní škola Na Pražačce, je doložena do roku 1947.

Praha 3 - Žižkov, ulice Jana Želivského

Na tomto místě

Velitel mrtev

Velitel mrtev

Jaroslav Staněk
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo