Praha 3, Žižkov, J. Želivský Street
fighting for Pražačka settlement · Jana Želivského 1686/41, 130 00 Prague-Prague 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Velitel mrtev

Dostupné v: English | Česky

Jaroslav Staněk se jako člen skautského oddílu 52, který za války vyvíjel činnost i přes zákaz nacistů, zúčastnil Pražského povstání na Žižkově. „Časně ráno 6. května 1945 jsme pod vedením naší spojky Jaroslava Bočinského vyrazili na konec Želivského (tehdy Mladoňovičovy) ulice s cílem dobýt zemědělskou usedlost Pražačka. Ta se nacházela v dnešní Koněvově ulici, přímo naproti ‚kulatému‘ činžáku stojícímu na konci Želivského ulice,“ vypráví pamětník. „Zalehli jsme za nízkou barikádu z dlažebních kostek, postavenou v místě dnešního přechodu pro chodce na Želivského ulici. Byla to jedna z mnoha barikád, které v žižkovských ulicích vybudovali občané na výzvu rozhlasu. Z usedlosti Pražačka se ozvala střelba. Jaroslav Bočinský nám řekl, že Němci mají ve dvoře velkorážný čtyřhlavňový kulomet, že tedy vyleze do podkroví kulatého domu a shora svým lehkým kulometem Němce zlikviduje. Měl také krýt náš útok, až budeme házet ruční granáty a střílet. Čekali jsme, až Bočinský zahájí palbu. Když začal, ozvala se střelba z německého čtyřhlavňového kulometu vybaveného pancéřovým štítem. Bočinského zbraň vzápětí utichla. Zůstali jsme ležet za barikádou, připraveni k útoku. Pak se jeden z nás vydal za Bočinským zjistit, co se stalo. Vrátil se s hroznou zprávou – Bočinský je mrtev, německá střela ho zasáhla přímo do prsou.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Staněk

Jaroslav Staněk

Narodil se 16. února 1926 v Nové Cerekvi na Vysočině. Rodina se záhy přestěhovala na pražský Žižkov, kde Jaroslav navštěvoval obecnou školu a poté gymnázium na Dvořákově ulici. V roce 1942 začal studovat strojní průmyslovku v Betlémské ulici. Už o dva roky dříve založil s dalšími žižkovskými chlapci skautský oddíl, který byl na ústředí zaregistrován pod číslem 52. Krátce nato Němci skauting zakázali, a tak se chlapci museli uchýlit do ilegality. Během Pražského povstání se Jaroslav Staněk se skauty zúčastnil bojů na žižkovských barikádách i v centru Prahy. V únoru 1946 vstoupil do KSČ. Vystřídal řadu zaměstnání, pracoval na Hlavní správě výchovy a osvěty Ministerstva národní obrany (MNO), na Vojenské inženýrské akademii, v oddělení pro plánování výzbroje MNO, ve vojenském oddělení Úřadu předsednictva vlády, na generálním štábu a v letech 1968–1990 ve Výzkumném ústavu matematických strojů.

Praha 3, Žižkov, J. Želivský Street

Dostupné v: English | Česky

During the Prague Revolt fighting began for the farming settlement Pražačka, which housed the barracks V. Sturmbann der SA – Standarte Feldherrnhalle. Young fanatical Nazis terrorised the surrounding area from the beginning of the uprising, for instance on 5 May 1945 they dragged several dozen captives into the barracks, where they tortured them and finally shot them. They repeated this in the subsequent two days. They did not even hesitate to kill Staff Sergeant Václav Bečvář, who entered the barracks as a negotiator carrying a white flag. The same day, 7 May 1945, the garrison was reinforced by seven German tanks. Praguers managed to destroy one of them, but the combat carried on until the following day, when Germany capitulated, and the SA units left the barracks. During the four days of combat, more than forty Czechs gave their lives in this place. In the evening of 8 May 1945, after the capitulation was signed, the garrison abandoned the SA barracks to join up with other German units at the Hindenburg Barracks in Karlín, and headed off out of Prague towards the 3rd American Army. The settlement is documented to have existed until 1947, thus it did not stand in the same place as the current school Na Pražačce.

Praha 3, Žižkov, J. Želivský Street

Na tomto místě

Velitel mrtev

Velitel mrtev

Jaroslav Staněk
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo